Иззеха картини от апартамент на Божков, в който живее жена му

16:59, 18 яну 21 25 2523 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Специализираната прокуратура иззе картини и графики от столично жилище, в което бизнесменът Васил Божков е живял на семейни начала заедно с Елена Динева.

Иззети са 1418 картини и 45 графики. Сред произведенията на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др. Иззетите художествени творби са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР, съобщиха от спецпрокуратурата.

Съпругата на Васил Божков е на свобода със забрана да напуска страната

През 2020 г. от сградата на ул. „Васил Левски“ № 79, както и от офис на ул. „Московска“ № 43, бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 бр. предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности.


Снимки: Специализирана прокуратура

По-късно Васил Божков публикува във Facebook видео как служителите на реда изнасят произведенията на изкуството. "При изземването на антиките Гешев наруши три закона, които или не знае или не зачита. При изземването на картините погазват и Конституцията. Утре могат да влезнат при всеки един от вас, да заграбят каквото си поискат и с разрешение на наблюдаващия прокурор да го покажат. Искаме ли това да продължава", попита бизнесменът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама