Разрешиха и сделката за вестниците на Пеевски

08:55, 19 яну 21 25 2070 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Часове след като разреши продажбата на Нова телевизия от братя Домусчиеви на собственика на БТК, Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че е позволила на купувача да вземе и вестникарската група на депутата от ДПС Делян Пеевски. И двете решения са взети на 14 януари.

КЗК разреши на "Юнайтед Медия" С.а.р.л., Люксембург да придобие едноличен контрол върху "Вестник Телеграф" ЕООД и съвместен върху "Издателска къща Борба" АД, се казва в съобщението на антимонополния регулатор, цитирано от „Дневник“.

КЗК одобри продажбата на Нова телевизия

В него се уточнява, че предвид паралелното производство по преписката за придобиване на едноличен контрол от страна на "Юнайтед Медия" върху "Нова Броудкастинг Груп" ЕООД и дъщерните му дружества, комисията е разгледала и осъществяваната от групата "Нова" дейност, за да открои пазарите, върху които концентрацията ще окаже въздействие.

КЗК е установила, че сделката ще доведе до хоризонтално припокриване на пазарите на интернет и на печатна реклама в страната. Тя уведомява, че е анализирала и вертикалните ефекти на тези пазари с пазара на мобилни телекомуникационни услуги, на който оперира придобиващата контрол група.

Антимонополния регулатор цитира данни, според които телекомуникационния сектор е едва на четвърто място сред водещите рекламодатели в интернет - рекламата, а в печата - на осмо.

"Предвид липсата на водещи пазарни позиции на участниците в концентрацията на пазарите на интернет и печатна реклама, както и на БТК при предоставянето на мобилни телекомуникационни услуги и отсъствието на телекомуникационния сектор сред водещите рекламодатели, Комисията прие, че нотифицираната сделка не води до антиконкурентни хоризонтални и вертикални ефекти", се казва в съобщението. То завършва с констатацията, че "реализирането на концентрацията е основно в насока разширяване и диверсификация на продуктовото портфолио на "Юнайтед груп" в България"".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама