Сняг покри пясъците на Сахара в Алжир и Мароко

10:38, 19 яну 21 / Любопитно 25 2376 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сняг покри пясъците на Сахара в Алжир и Мароко. Образували са се огромни бели площи, високи снежни преспи и искрящи замръзнали езера, съобщи ТАСС.

В планинските райони на двете страни снегът вали всяка година и обикновено лежи в подножието и по склоновете на върховете през цялата зима до началото на пролетта. Този сезон, обаче валежите бяха особено обилни.

В Алжир обилен сняг има предимно в северните и северозападните провинции. Валежите са обхванали не само планинските пътища, но са създали значителни проблеми с трафика и доставката на стоки до отдалечени населени места на републиката.

Снегът е достигнал до някои части на Сахара. Туристите и фотографите идват, за да се насладят на екзотичните гледки към северноафриканската зима - прахообразни пясъчни дюни и оазиси. Поради ограниченията, наложени от пандемията, това са предимно местни жители.

Жителите на съседно Мароко също видяха много сняг тази зима. Планинските райони на Риф в северната част на кралството, както и Средният и Високият Атлас, поеха основния удар на стихиите. Благодарение на снеговалежите, известните в чужбина зимни курорти Ифран и Азру, забележимо се възродиха.

В мароканската част на Сахара сняг падна в близост до популярното туристическо село Мерзуга в югоизточната част на страната, създавайки за известно време зимен пейзаж в районите на пясъчния масив Ерг Чеби, пише БГНЕС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама