Четири години на „Дондуков“ 2: За Радев най-важното тепърва предстои

11:00, 22 яну 21 / Политика 25 4418 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 22 януари се навършват четири години от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент. Радев е петият демократично избран държавен глава.

През последните 12 месеца той продължи да настоява за промяна на стила на управление, свали доверието си от правителството, а няколко месеца по-късно подкрепи антиправителствените протести и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, пише БНР.

Принципните различия между президент и управляващи останаха непреодолими. „Тази власт  се превърна в символ на корупцията и на застоя“, каза Радев. Затова продължи да критикува управляващите за липсата на прозрачност и да настоява за промяна „на политическата и на начина на управление“.

Васил Тончев: На Борисов ще му отива „президентската одежда“

Най-важната година

Президентът Румен Радев започва най-важната си година. Следващите девет месеца ще определят политическото му бъдеще и възможностите за спечелване на втори мандат на изборите през есента. Но негови ходове, правомощия и думи могат да повлияят и други политически събития и дори да имат решаващо значение за следващото управление, пише „Дневник“.

Въпреки че все още няма официално потвърждение, че ще се кандидатира, това е от въпросите с ясен отговор. Засега неясна остава подкрепата, с която ще се яви, след като БСП отложи тази тема за след парламентарните избори. През последните месеци Радев изразява гласовете на недоволните от управлението от целия спектър, но дали те ще се превърнат и в негови избиратели е по-сложно уравнение.

Решаващата роля за сформирането на следващото правителство ще е негова, ако първите две партии не успеят да съставят кабинет. Затова и те ще се опитват да избегнат този сценарий (в момента социологическите агенции дават с минимална разлика тези позиции за ГЕРБ и БСП). Но ако не успеят - изборът на кого да бъде връчен третият мандат ще е на Радев. А ако и той не бъде изпълнен, президентът ще трябва да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни парламентарни избори.

И ако преди пет години, липсата на политическа биография и опит на генерала от Военновъздушните сили се оказаха ключови за победата му, сега представянето му ще зависи от натрупаните такива.

В последната година от мандата си Радев влиза с 46% положителна оценка за дейността му срещу 24% отрицателна (при 51% срещу 10% в началото на мандата му) по данни на „Алфа Рисърч“ към декември 2020 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама