Поглед назад: „Сватбеният марш“ за първи път съпровожда младоженска двойка

07:00, 25 яну 21 / Поглед назад 25 1530 Шрифт:
Ирина Иванова

На тази дата през 1858 г. за първи път е изпълнен „Сватбеният марш“ на Якоб Лудвиг Феликс Менделсон-Бартолди, наричан от съвременниците просто Феликс Менделсон. Това се е случило на сватбата на пруския крал Фридрих Вилхелм ІV и 17-годишната британска принцеса Виктория Аделхейда, най-голямата дъщеря на кралица Виктория. 

След нейната сватба станало модерно маршът да звучи в един от най-важните дни в живота на хората. И така до ден днешен той се е превърнал в част от брачната церемония, като спохожда младоженците до олтара, където те се вричат във вечна любов и вярност един към друг. 

Не много популярен факт е, че всъщност за първи път като сватбен марш произведението на Менделсон е използвано по време на венчаването на Дороти Карю и Том Дениъл в църквата „Св. Петър” в малкото югозападно британско градче Тивъртън на 2 юни 1847 г., но истинската му популярност идва именно след сватбата на дъщерята на кралица Виктория и за това датата 25 януари се счита за първата, в която е изпълнен. 

Първото му представяне пред широка публика обаче е още по-рано - на 14 октомври 1843 г. в Потсдам, когато е била премиерата на спектакъла „Сън в лятна нощ” по пиеса на Шекспир.

Изящество в бяло: Най-известните и най-скъпи булчински рокли

Интересен е фактът, че когато написва музиката на пиесата Менделсон е бил само на 16 години и не е подозирал с каква популярност ще се сдобие романтичното му произведение след години. 

Хората го определяли като дете чудо, защото започва да взима уроци по пиано едва на 6-годишна възраст, а на 15 написва първата си симфония за оркестър. 

Снимка: CanStockPhoto

През младите си години Менделсон работи като следва класическите традиции в музиката. На 20-годишна възраст изпълнява за първи път „Матеус Пасион” на Йохан Себастиан Бах – 80 години след смъртта на известния композитор. Прави няколко турнета като пианист в Европа, по-късно заема престижни музикални постове в Дюселдорф. Менделсон е основател на Лайпцигската консерватория. Сред прочутите му творби са „Концерт за пиано и оркестър”, „Концерт за цигулка и оркестър”, „Италианска симфония”, клавирни пиеси и сонати, квартети, кантати и много други. През 1838 г. се жени за Сесил Жанрено, от която имал пет деца.

Освен като един от най-известните представители на романтизма в музиката, Менделсон е запомнен от поколенията и като първия диригент, който използва диригентска палка. 

След серия от сърдечни удари, Менделсон почива на 38-годишна възраст на 4 ноември 1847 година, но след себе си оставя неизмеримо богатство в музиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.