Светът осъди арестите на подкрепящите Алексей Навални

09:03, 24 яну 21 / Свят 25 2007 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Международната общност осъди арестите на хора в Русия, които бяха задържани на протести в подкрепа на Алексей Навални. Сред тях е и съпругата му.

Върховният представител на ЕС за външни работи Жосеп Борел осъди използването на сила срещу протестиращи в подкрепа на Алексей Навални в Русия. „Съжалявам за масовите задържания, непропорционалното използване на сила“, написа той в профила си в Twitter, съобщава „Дойче Веле“.

Съпругата на Навални арестувана на протеста в Москва

Държавният департамент на САЩ направи подобно изявление в същия ден. „САЩ категорично осъждат суровата тактика срещу протестиращи и журналисти този уикенд в руските градове“, се казва в прессъобщението на агенцията. Държавният департамент призова за освобождаването на всички, които бяха „задържани за упражняване на основните си права“, както и „незабавното и безусловно“ освобождаване на Алексей Навални.

Британският външен министър Доминик Рааб също осъди „насилието срещу мирни протестиращи и журналисти“. „Призоваваме руското правителство да спазва международните си задължения за правата на човека в рамките на Съвета на Европа и ОССЕ и да освободи граждани, задържани по време на мирни демонстрации“, написа британският външен министър в Twitter.

Канада изрази загриженост и призова руските власти да освободят незабавно арестуваните. „Канада е дълбоко притеснена от задържането на протестиращи и представители на медиите след мирните протести в Русия“, заяви канадското външно министерство в Twitter. „Призоваваме руските власти да зачитат правата на личността и да освободят незабавно всички задържани лица“, добави Отава.

Има разнопосочна информация за точната бройка на задържаните. Според някои данни, те са близо 2000. Според НПО-то „ОВД-Инфо“, което следи политическите арести, те са по-скоро 3068 в цялата страна. Най-малко 1167 са задържаните в Москва, а общо арести са извършени в 90 населени места.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама