Covid-19 по света: Италия ще съди „AstraZeneca” и „Pfizer“ за забавянето на доставките

18:44, 24 яну 21 25 3317 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Правителството на Италия ще заведе дела срещу „AstraZeneca” и друг голям производител на ваксини срещу Covid-19 - „Pfizer“, заради забавянето на обещаните доставки, съобщи външният министър на страната Луиджи ди Майо, цитиран от „Ройтерс“. Заради забавянето на „Pfizer“ броят на ваксинираните в Италия спадна от 90 000 на 20 000 души дневно.

Няма да търсим финансови обезщетения, а изпълнение на договореностите, така че да не се налага да променяме ваксинационния си план“, обясни Ди Майо по телевизия RAI, цитиран от БНР.

ЕС настоява производителите на ваксини да спазват сроковете

ЕС ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите, които са сключили за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Изказването му е във връзка с нарастващото разочарование от значителното забавяне на договорените графици, съобщи „Гардиън“.

Миналата седмица „Pfizer“ заяви, че временно забавя доставките за Европа, за да направи промени, които да увеличат обема на производството. В петък „AstraZeneca“ също заяви, че първоначалните доставки за региона няма да са достатъчни поради производствен проблем.

„Планираме да накараме фармацевтичните компании да спазват договорите, които са подписали, като използваме законовите средства, с които разполагаме“, каза Мишел за радио „Европа 1“. Той не уточни, какви биха били възможните санкции, но заяви, че ЕС ще настоява за прозрачност във връзка с причините за закъсненията. Мишел подчерта, че след първите предупреждения на „Pfizer“ за закъснения от няколко седмици, ЕС е заел твърда позиция и е успял да намали тези забавяния.

Ефикасни ли са маските от плат срещу новите варианти на коронавируса?

Германия купува препарата, с който лекуваха Тръмп

Срещу коронавируса се появиха вече няколко ваксини, докато медикаментите за лечение на болните все още са малко. Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан е закупил 200 000 дози от препарат, който е помогнал на бившия американски президент Доналд Тръмп, съобщи „Тагесшау“.

Новото лекарство е базирано на антитела. „От следващата седмица Германия ще стане първата държава в ЕС, в която ще се прилага този медикамент. Федералното правителство е закупило 200 000 дози за 400 милиона евро, което прави 2 000 евро за една доза“, уточни Шпан, цитиран от БГНЕС.

Антителата действат като пасивна ваксина. Инжектирането на тези антитела може да помогне при рискови пациенти в ранен етап да бъде предотвратено тежко протичане на болестта. Изданието припомня, че в началото на октомври Доналд Тръмп беше третиран с коктейла REGN-COV2 на американската фирма „Regeneron“

Активното вещество на REGN-COV2 е комбинация от две специално разработени антитела, които се свързват с така наречения шиповиден протеин на коронавируса и по този начин могат да деформират структурата му. По този начин може да се предотврати коронавирусът да атакува човешките клетки и да се размножава. Според „Regeneron“, комбинацията от две различни антитела трябва да попречи на мутацията на вируса Sars-COV2.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама