Какво да очакват Америка и светът от новия президент?

09:05, 25 яну 21 / Свят 25 4515 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

САЩ вече официално има своя нов президент в лицето на Джо Байдън, но пред него стои много работа, за да вкара в релси страната си и да направи „Америка велика отново. Неслучайно и списание "Time" излезе с интересна първа корица от "Ден 1" от управлението на новия лидер. На нея е илюстриран хаосът, в който се намира той в Овалния кабинет, оставен от бившия държавен глава Доналд Тръмп.

Важното обаче за съдбата на Америка оттук нататък е не само завещаното от милиардера, но и каква ще бъде новата стратегия на Байдън. 

Представяме експертния коментар на политолога Искрен Иванов, преподавател в СУ “Свети Климент Охридски” и университета в Остин.

Снимка: Фейсбук/ Искрен Иванов

Доктрината Байдън и новата Pax Americana

„Америка не може да се справи сама“. Това дълбоко признание на новия американски президент Джоузеф Байдън е заявка за сериозна промяна във външната политика на САЩ. Петгодишното управление на Доналд Тръмп ще остане в американската история с три неща: дълбокото разделение, което успя да предизвика в американското общество; подкопаването на системата от алианси, изградени от Америка след края на Втората световна война; катастрофалните поражения, които коронавирусът нанесе върху икономиката на САЩ, зад която стоят много човешки животи. И все пак, доктрината Тръмп не трябва да се оценява еднозначно. Зад нея стоят диалогът със Северна Корея, признаването на Йерусалим, създаването на работни места.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кои бяха основните грешки на Доналд Тръмп, заради които негативните последици от неговото управление далеч надхвърлиха успехите му?

Първо, администрацията Тръмп постави под въпрос самата идея за Америка като “one nation under God”. Или както се казва в една стара поговорка: “Immigration is America”. И ако се замислим, точно имигрантите направиха Америка велика. От моя личен опит мога да кажа, че с малки изключения, най-добрите учени в САЩ са първо или второ поколение имигранти. Възможността на всеки, независимо от произхода му, цвета на кожата или расата да бъде част от „Американската мечта“ е ключът към американското културно превъзходство. Доналд Тръмп беше първият президент в историята на САЩ, който постави под въпрос този принцип, обявявайки го за остарял и несъвместим с предизвикателствата, пред които е поставен Вашингтон. Това доведе до рязка поляризация в обществото и ръст на крайнодесните настроения в Америка.

Знаеха ли републиканците, че Тръмп ще премине всякакви граници?

Второ, доктрината Тръмп се опита да ревизира идеята за еднополюсен свят от края на миналия век, но „America First” много бързо се превърна в “America above all”. Влошаването на отношенията с Европа, изтеглянето от Парижкото споразумение и редица други международни икономически формати създаде стратегически вакуум, който беше запълнен от Китай. И докато военните бази на Вашингтон зад граница се увеличаваха, авторитетът на Америка в лицето на нейните съюзници беше сериозно компрометиран. 

Тръмп напусна Белия дом, но обеща да се върне

Трето, търговската война с Китай ескалира в необявен глобален конфликт, който даде възможност на Пекин да се възползва от пандемията като засили позицията на своята икономика на международната сцена. Всъщност онова, което доктрината Тръмп не отчете е, че западното „ако искаш мир готви се за война“ няма нищо общо с „изкуството на войната“ на Сун Дзъ, което днес е в основата на китайските военно–стратегически доктрини. Китайският комунистически режим не се поддаде на неоимпериалистките изкушения, внушавани от Москва и дълго време спазваше балансиран тон със западните демокрации. Това позволи на Пекин да постави в зависимост нe само Европа, но и някои традиционни американски съюзници като Австралия. Търговската война не само не спомогна за разрушаването на тези зависимости. Тя ги изостри.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред Байдън стои тежко наследство. Доктрината Байдън трябва да е не просто ревизия на доктрината Тръмп. За да успее трябва да ревизира всички президентски доктрини от Джордж Буш – младши насам.

Реакциите след встъпването в длъжност на Джо Байдън

Как би изглеждала доктрината Байдън?

Русия

Москва ще бъде приоритет за администрацията Байдън и това стана ясно както от критичния тон на американския президент, така и от дългото непризнаване на американския изборен резултат от страна на Путин. Отправна точка за външната политика на САЩ в региона най-вероятно ще останат Балканите и по-конкретно региона на Черно море. В това отношение България има шанса да се възползва и да измести Турция като основен стратегически съюзник на Америка в региона, но дали това ще стане зависи от българския политически елит и волята му да заеме по-категорична геополитическа позиция спрямо претенциите на Русия в постсъветското пространство.

Всеки американец ще получи 1400$ помощ

Китай

Ако за Русия е необходима краткосрочна стратегия, то за Китай тя трябва да е дългосрочна. Пекин остава основното предизвикателство пред геополитическите позиции на Вашингтон. Дълго време погрешно се считаше, че икономическото съперничество с Китай ще помогне на САЩ да спечелят играта. Но пандемията доказа, че това вече е невъзможно. Единственият начин Вашингтон да победи Пекин в собствената им игра е да сдържа китайското влияние в ключови за американските съюзници региони като Южнокитайско море и Латинска Америка. 

Снимка: CanStockPhoto

Европа

Доктрината Байдън трябва ясно да дефинира какви ще бъдат отношенията с Европа в икономическата и военно-стратегическата сфера. Възспирането на руските енергийни проекти в региона трябва да остане приоритет за новата администрация, но не и на цената на отстъпки в полза на Китай. Америка има възможността да си възвърне влиянието на стария континент с повече инвестиции и сваляне на митата, наложени от Тръмп. Но най-силният инструмент на влияние си остава НАТО, което облагодетелства както Европа, така и САЩ. Клаузата за споделените приходи следва да остане като основополагаща, като големите европейски страни трябва да продължат да отделят повече от своя бюджет, за да финансират Алианса. Договорът от Вашингтон може да бъде реформиран с засилване на европейския принос към колективната отбрана и модернизиране на капацитета на НАТО за справяне с новото поколение заплахи от типа на кибератаките и хибридните войни. Не на последно място, не само Америка, но и Европа трябва да докаже, че може да реагира бързо в случай на задействане на член 5 за колективната отбрана.

Байдън с президентски профил в Twitter без последователите на Тръмп

Далечният Изток

Необходима е радикална промяна на американската външна политика в този регион. Ако американският президент иска да сдържа ефективно влиянието на Китай в региона, следва да предприеме следните действия. Първо, предоговаряне на отношенията с Япония, която би била ключовият американски съюзник в един евентуален конфликт. Второ, САЩ трябва да изградят стабилно военно–стратегическо споразумение, в което да интегрират като страни Япония, Южна Корея и Австралия. Този формат ще продължи да сдържа китайските амбиции в Тайван и всякаква реакция от страна на Пекин при едно евентуално признаване на Тибет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близкият Изток

Администрацията Байдън трябва да се ангажира с арабо–израелския конфликт и неговото разрешаване, но не и на цената на отношенията с Израел. Тези отношения са гарант за ефективното сдържане на Иран и руското присъствие в Сирия. Палестинската кауза от своя страна може да бъде подкрепена при условие, че т.нар. план за “two state solution” бъде реформиран с цел превенция на радикализацията и активността на терористичните групировки в региона, които и до ден днешен вдъхновяват самоубийствените атентати в Израел. Връщането към иранската ядрена сделка е необходимо предвид, че този формат би осигурил балансиране на отношенията с европейските компании, много от които са ситуирани в Иран. Военното присъствие на САЩ в Афганистан трява да бъде приоритет за администрацията на Байдън, тъй като споразумението с талибаните няма да доведе до трайни резултати.

И все пак, най-важният приоритет на Байдън остава да преодолее разделението между американците, което ясно се очерта при Тръмп. Това може да стане единствено ако крайнодесните и крайнолевите групировки в Америка бъдат маргинализирани, а президентът влезе в ролята на консолидатор на нацията. Това ще помогне на САЩ най-сетне да се отърват от крайностите, които доведоха до щурма на Капитолия. Всъщност, това е най-голямото предизвикателство пред Вашингтон – да преодолее разделението в обществото, което не позволява на Америка адекватно да защитава националния си интерес: приоритет, който винаги заема първите редове в Стратегията за национална сигурност на САЩ.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Цветин 17:04, 25 яну 21

Ти си уникално тъп, честно язък, че си учил и даже и завършил. РОДИТЕЛИТЕ ТИ ЗНАЯТ ЛИ, ЧЕ СА си хвърлили парите на вятъра да те изучат....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама