Активистката Мая Анджелоу ще се превърне в кукла Barbie

15:20, 26 яну 21 / Любопитно 25 1818 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Мая Анджелоу, която бе удостоена с най-високата гражданска чест в САЩ и получи президентски медал за свобода от Барак Обама, както и национален медал за изкуство от Бил Клинтън, сега ще се сдобие и с кукла Barbie с нейния лик от производителя на играчки Mattel, обявиха от компанията, цитираната от “The Guardian”.

Мая Анджелоу е родена 1928 година. За нея казват, че има много лица – тя е първата чернокожа кондукторка в трамвай, първата чернокожа жена режисьор, преподавателка в университети, писателка, поетеса, носителка на награда „Грами”. През 60-те години е рамо до рамо с Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс в битката на афроамериканците за граждански права, а когато тя умира, президентът Бил Клинтън признава с тъга: „Америка загуби национално богатство”. Това се случва през 2014 година. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нейната Barbie кукла е облечена с рокля с флорален принт, а на главата си има тюрбан, който прибира прилежно косата ѝ. Тя носи златни бижута, а в ръцете си държи своята първа автобиография „Знам защо пее птицата в клетка”, която става бестселър и ѝ носи номинация за наградата „Пулицър”.

Куклата на Мая Анджелоу се присъединява към поредицата „Вдъхновяващи жени“ на Barbie, сред които са и образите на Роза Паркс и Флорънс Найтингейл.  

Mattel описа Анджелоу като „подходящо допълнение“ към линията, която има за цел да отдаде почит към “жените, които рискуваха, промениха правилата и проправиха пътя на поколения момичета да мечтаят по-смело отвсякога". 

Barbie Дарт Вейдър е новият хит

Компанията отбелязва, че се е впечатлила от „Знам защо птицата пее в клетката“ и определя автобиографията като „завладяващ разказ за преодоляването на несгодите в ранния живот на едно момиче“. Оттам отчитат и това, че младата писателка стана първата афроамериканска, произнесла реч на инагурация на президент на САЩ. „Това беше забележителна почит към нейното литературно наследство и привлече вниманието към цялото ѝ творчество“, пишат от Mattel. 

Официално: Джо Байдън е 46-ият президент на САЩ

Тази година младата поетеса Аманда Горман последва стъпките на Мая Анджелоу, като представи свое произведение на церемонията по встъпване на президента на САЩ Джо Байдън.

Синът на Анджелоу, Гай Джонсън, заяви, че е щастлив, че майка му е избрана да стане Barbie. Той изрази надежда куклата да „вдъхнови нови поколения учители, писатели и активисти“.

„Майка ми беше пионерка и активистка с непобедим дух на справедливост“, каза той. „Чрез думите и действията си тя разработи уникална способност да създава дълбоки връзки с хората по света. Тя казваше: „Пиша от черната перспектива, но се стремя към човешкото сърце.“

Куклата на Анджелоу се продава за $29,99, като има ограничение на закупуването - от по две кукли на човек.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама