Снежен капан: Автомобили с ваксини също закъсали в снега

11:49, 28 яну 21 25 2161 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Шефът на АПИ Георги Терзийски обясни на брифинг, че вчера над 20 души са били евакуирани с помощта на верижна машина. Сред тях има бременна жена, болни на хемодиализа и шофьори на автомобили, превозващи ваксини. Терзийски обясни, че доставката на препарата е била за по-късна дата, така че няма опасност снегът да наруши графика на имунизациите, съобщи bTV.

По думите му бедстващи хора няма, но подчерта: „Бедстващи са хора, които нямат възможност нито да продължат напред, нито да се върнат назад, за да могат да избегнат навяване и оставане в преспите“. Според него е нужно „допълнително решение“ за традиционно заснежаващата се АМ „Тракия“ при Карнобат. Той посочи, че т.нар фунии са природна даденост и от снегопочистващите фирми са се справили добре, тъй като след първоначалното отваряне, не са допуснали ново затваряне, въпреки силния вятър.

Източна България е в снежен капан

Източна България е в снежен капан. Има обявено частично бедствено положение в две общини в област Варна - Суворово и Долни чифлик. Освен това има затворени пътища и селища без ток и вода.

Критична е ситуацията във Варна. „Знаете, че основният проблем във Варна е вятърът и снощи в следствие на тези снегонавявания имаше доста преспи, които затвориха пътищата“, каза областният управител на Варна Стоян Пасев пред БНТ. Цяла нощ екипи са били на терен, но все още има населени места без ток.

Обстановката в област Добрич също е усложнена - там преспите достигат до метър и половина. Има затворени пътища, като до някои села няма достъп заради снега. Няма обаче обявено бедствено положение или бедстващи хора. „При подобряване на времето и стихване на силния вятър ще започне почистването на участъка от пътя, който е непроходим. Става въпрос за 3-4 километра в откритата част на трасето, където има снегонавявания“, каза управителят на базата Илиян Пищиков пред БНТ.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Заради лошото време: 180 спортисти са блокирани в базата в Белмекен

Скоро ще започне почистване на пътя към спортната база в Белмекен. Там в момента има 73-ма борци от България и Сърбия, както и състезателите по гребане и плувци от Унгария. Има достатъчно храна, парното работи, не са прекъснати и комуникациите. Базата разполага със собствен снегорин, с който днес при добро време пътят ще бъде почистен и отворен за преминаване.

София е почистена

Почистени са главните улици и платната на градския транспорт в София. От Столична община съобщиха, че цяла нощ са работили 80 снегорина, за да осигурят придвижването на хората и градския транспорт тази сутрин. От общината напомнят на управителите на търговски обекти и офиси, както и на етажната собственост да почистят прилежащите към сградите им тротоари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама