А1 започва да интегрира моделите на Samsung в своята 5G мрежа

12:03, 28 яну 21 25 1614 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

А1 продължава бързото разширяване на списъка със съвместими устройства за своята 5G мрежа. Само два месеца след старта на първата и засега единствена истинска мрежа от пето поколение в страната интегрираните в нея устройства вече са осем. Към досегашните за пръв път се присъединява смартфон на бранда Samsung – Galaxy Note20 Ultra. Очаква се скоро телекомът да обяви положителни новини и за други устройства на този производител, сред които и цялата серия Galaxy S21.

5G мрежата на А1 стартира през ноември 2020, като за момента тя е все още единствената, която използва 5G оборудване и 5G честоти в спектъра от 3,6 GHz, благодарение на което предлага скорости над 1 000 Mbps при сваляне на информация. От старта на мрежата досега поетапно бяха добавяни устройства на Huawei, Xiaomi, OnePlus и ZTE.

В момента текат последни тестове и за серията Samsung Galaxy S21, в която и трите устройства имат 5G модем. Тестовете за 5G устройствата на Apple вече са завършени и се очаква софтуерният ъпдейт до iOS 14.4 да интегрира серията iPhone 12 в 5G мрежата на А1.

Телекомът вече има покритие на 5G в голяма част от София и почти за цялото население на Бургас на открито (90%). Очакванията са, че технологията ще стане масова през 2021 година, когато петото поколение ще обхване всички населени места с над 10 000 човека население. Покритието на населението на открито в големите градове като София, Варна и Пловдив ще достигне над 80%, докато в същото време постоянно се увеличава броят на устройствата, които поддържат 5G.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама