България помогна на ФБР за разбиване на схема за онлайн рекет

14:42, 28 яну 21 25 1720 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Български разследващи са съдействали на американското Федерално бюро за разследвания (ФБР) да бъде разбита схема за рекет чрез интернет. Във Флорида е задържан канадски гражданин, за когото се смята, че е получил чрез изнудване над 27 милиона долара. В момента на задържането му у нас са иззети сървъри, чрез които е извършвана престъпната дейност.

Системата е функционирала чрез т.нар. фишинг-метод, при който компютрите на жертвите биват заразени с вирус чрез примамващо имейл съобщение, а впоследствие похитителите искат откуп за заключените данни, съобщи БНР.

Хакери крадат данни от прахосмукачки роботи и други "умни" уреди

Според заместник главния прокурор Борислав Сарафов България става все по-предпочитан партньор на ФБР за разследване за случаи като този. „В интернет също се извършват точно такива престъпления, каквито се извършват и в живота - изнудвания, трафик на наркотици, всъщност всичко това, което се извършва в живота, се извършва и в така наречения даркнет“, каза той.

Българите са доста способни, технически много грамотни и както сами знаете, ние не стоим встрани от тези последствия. Не случайно самите колеги от Федералното бюро за разследване ни считат за един изключително стойностен и качествен партньор в тези разследвания“, каза още Борислав Сарафов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама