Най-големият фен на Борисов не иска вече да е депутат

10:51, 29 яну 21 / Политика 25 1964 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бившият конституционен съдия и депутат от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков обяви, че не желае да става депутат и няма да участва в предстоящите избори. Във Facebook Марков разказа за пътя си в политиката и отношенията с премиера Бойко Борисов. Не е тайна, че депутатът е един от най-заклетите фенове на премиера.

Георги Марков посочи, че доста негови приятели са имали желание да съберат подписка за номинирането му за депутат, „за да я носят на „вентилаторите“. „Със сигурност щеше да е забавно, но отклоних това начинание“, коментира той.

ГЕРБ започва с „проветряването“

Само дни преди изтичането на този парламент, на 26 март Марков ще завърши 71 години. В публикацията припомня как става мажоритарно избран депутат във ВНС със синята бюлетина; как е в първата редица на СДС и участва в гладната стачка през 1991 г.; как е най-младият за времето конституционен съдия през 1994 г., назначен от Жельо Желев; до 2013 г., когато влиза в ГЕРБ.

Марков обясни и как е бил поканен от Бойко Борисов да стане депутат през разговори с бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Първоначално отказва, но после се съгласява. „Имах щастието да присъствам на церемонията през ноември 2016 г. в Будапеща, когато Бойко беше награден от Виктор Орбан с голям унгарски кръст. На връщане ме извика до себе си в самолета и настоятелно ми каза: „Много ми трябваш за тези избори!“ Съгласих се и станах кандидат за депутат от ГЕРБ от гражданската квота в 24-ти избирателен район. Бях втори в листата, след Горанов“.

Не съжалявам, че станах депутат в това Народно събрание. Изградих страхотни приятелства, станах най-добрият депутат-екскурзовод в Унгария на много колеги. За 4 г. с никой в целия парламент не си казах крива дума“, посочи той и определи като гласуването на живота си това срещу Истанбулската конвенция.

Благодарен съм на Борисов и ГЕРБ за незабравимите форуми в зала „Арена Армеец“. Когато за пръв път се качих на трибуната и погледнах залата, трепнах, казах си: Боже, тези хора ще побеждават дълго на избори! Говорих от сърце и душа, както аз си мога, та дори и събудих Жан-Клод Юнкер на първия ред“, обясни Георги Марков.

Той похвали женската организация на ГЕРБ. „Такива прекрасни герберки на различна възраст, от различни населени места, с различни професии, с одухотворени очи при пълни зали те карат да повярваш, че България ще е вечно жива. А вечерите бяха купони с такава атмосфера с песните на Веско Маринов, на каквито в живота си не съм присъствал. Казах на Борисов, че и Орбан няма такава женска организация“.

Завършвам си мандата горд, че гласувах, както изисква Конституцията, по съвест. Затова гласувах срещу оставката на Делян Добрев – най-талантливият млад политик последните години. Затова и не гласувах за новата „стара“ Конституция, защото, след като си бил конституционен съдия, независимо как се казваш, не можеш да лепнеш петно на претенциозната юридическа гилдия при подобно недоразумение, какъвто беше внесеният проект“, пише още Марков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама