Кирил Вълчев: В България свободна е фалшивата новина, а платена - истинската

11:36, 29 яну 21 25 1797 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новоизбраният генерален директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев смята, че агенцията трябва да се превърне в платформа на цялата важна за българската държава и общество информация. Пред БНР той посочи, че в потока от хиляди новини всяка една от останалите медии трябва да изпълнява следващото ниво на функция на една медия – на подбор, подредба, комбинация на различните новини, „така че да помогне на хората да се ориентират, да анализира, да намери хората, които да коментират“.

Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

„Промяна в два или три члена в Закона за БТА ще позволят свободен достъп до информацията“, обясни Кирил Вълчев. Той е поставил това като едно от условията си, за да поеме поста и е оптимист, че в оставащите седмици до края на мандата на настоящото Народно събрание това ще се случи.

Всички медии плащат, но най-нелепото е, че в издържани от държавния бюджет институции се въртят едни пари. В закона е предвидено, че само 13 групи институции в държавата имат право да свободен достъп до информацията на БТА. Всички останали плащат. Плащат кметовете, плащат БНТ, БНР. Това е един абсурд – да се прехвърлят едни пари от единия джоб в другия. Едновременно с това много институции просто защото нямат достатъчно финансиране, са принудени да се отказват от ползването на платената информация – БНТ е такъв пример“, коментира Вълчев.

Ще имат ли българите свободен достъп до БТА?

Новият директор на информационната агенция нарече абсурдно и изискването чуждите посолства да плащат за информацията на БТА на английски език. „Ние караме и чуждите медии да си платят, за да разберат какво става в България. За нас е важно да присъстваме по света. Другите се борят да го направят това, а ние си представяме, че ще събираме пари“.

Кирил Вълчев подчерта, че под натиска на намалелите приходи от реклами медиите у нас се отказват да ползват платената информация на БТА, а започвайки да ползват свободна информация, влизат в хипотезата на фалшивата новина. „Какво се получава в България – свободна е фалшивата новина, а платена е истинската новина“.

Според Вълчев вариант е държавата да определи един по-широк кръг от публично финансирани организации, които да имат право на безплатно разпространение на техни съобщения и информации. Такъв тип организации са например синдикатите, работодателските организации, политическите партии. Към тях според Кирил Вълчев трябва да се добавят и културни организации, независимо от вида на собствеността им.

„Това го казах и на изслушването в комисията – пред бързата лъжа предпочитам закъснялата истина. Това няма да означава БТА да не се стреми да бъде по-бърза, но по-важното е да бъде достоверна“, изтъкна още Кирил Вълчев, запитан има ли какво да се желае относно бързината, с която агенцията подава информация.

Хората в БТА са най-зле платените в гилдията“, отбеляза Кирил Вълчев и поясни, че става дума за чисти възнаграждения от порядъка на минимална работна заплата, които водят до текучество и липса на млади хора, които да поемат щафетата от тези в пенсионна възраст. „Това е голяма тема, която също трябва да бъде разрешена“.

ГЕРБ предлага Кирил Вълчев за генерален директор на БТА

„Поканиха ме работещите в БТА. Аз започнах работа за първи път в медия, когато бях на 20 години, точно в БТА“, сподели Вълчев, чийто първи случай в адвокатската практика, след като завършил право отново бил свързан с информационната агенция, а през 2011 година бил ангажиран и с писането на Закона за БТА. След 2017 година е бил и правен съветник на БТА. „Няколко поколения в БТА ме познават и най-вече знаеха, че аз познавам добре БТА. Всички ние знаем какво трябва да се промени там, защото просто времето го налага“.

Четирите синдикални организации в БТА са застанали зад кандидатурата на Вълчев, а 105 депутати я подкрепиха. Кирил Вълчев е дългогодишен водещ в Дарик радио, автор на обзорното коментарното предаване „Седмицата”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама