Covid-19 по света: Нови рестрикции за пътуващите в Европа

09:20, 30 яну 21 25 2393 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Нови ограничение за пътуване налагат много европейски страни, за да ограничат разпространението на коронавируса.

Германия

Германия забранява влизането на пътници от страни, засегнати от новооткритите варианти на COVID-19.

Мярката влиза в сила от днес и ще продължи поне до 17 февруари. Засегнати са полети, железопътни и автобусни превози от Великобритания, Ирландия, Бразилия, Португалия и Южна Африка, а от 31 януари и Лесото.

Чехия

Чехия е още по-радикална – също от днес затваря границите си за всички чужденци. Изключение ще се прави само за хора, които работят, учат или посещават роднини в страната. 

Франция

От утре във Франция ще могат да влизат само граждани на ЕС. За останалите границите са затворени.

България

В България от 29 януари до 30 април се влиза само с отрицателен PCR тест. Това става след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат на PCR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пристигането в страната. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят отрицателен PCR тест се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

"Що се касае за влизането на български граждани, които са излезли от страната и предстои да влязат обратно, тези хора ще бъдат поставени под карантина или ще им бъде извършена антигенен тест на влизане, или в рамките на 24 часа ще се извърши PCR тест и съответно при отрицателен резултат, карантината ще се вдигне", отбеляза здравният министър

ЕК се отказа от въвеждането на забрана върху доставката на ваксини в Северна Ирландия

Късно снощи Европейската комисия се отказа от въвеждането на забрана върху доставката на ваксини в Северна Ирландия. Така Брюксел даде заден ход за задействане на извънредни мерки, за да ограничи износа на ваксини през ирландската граница към Великобритания. А ето какво казаха за ваксините директорите на СЗО и МВФ:

"Пандемията разкри и показа неравенствата в нашия свят. И сега има голяма опасност най-големият инструмент за справяне с нея - ваксините - да изострят тези неравенства. Ваксинационният национализъм може да оправдае краткосрочни политически цели. Но е крайно недалновиден и саморазрушителен. Няма да прекратим пандемията никъде, докато не я спрем навсякъде", каза Тедрос Гебрейесус.

"Истината е, че достъпът до ваксините и тяхната ефективност са най-големият източник на несигурност на прогнозата ни за 2021. Ако светът се справя бързо с поставянето им и те са ефективни, можем да видим дори по-добри от очакваното резултати. Но ако това не се случи, има вероятност да се отклоним от положителните прогнози", заяви Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ. 

И „Moderna“ ще забави доставките на ваксини извън САЩ

Фармацевтичната компания „Moderna“ потвърди, че ще има забавяне на доставките на ваксините за коронавирус извън Съединените щати, предаде ДПА, цитирана от bTV.

Фирмата е базирана в Масачузетс. От официалната информация става ясно, че „Moderna“ е осигурила ревизирани указания за доставки в краткосрочен план, като успоредно с това работи за увеличаване на продукцията в производствения си обект в Швейцария.

Няколко европейски държави обявиха, че компанията планира да съкрати количествата с 20% за доставките през втората седмица на февруари.

От „Moderna“ посочват, че работят по увеличаване на производствения си капацитет, но все още са в процес на осигуряване планираните доставки по договор.

Това е поредният удар по ваксинационните стратегии на държавите в Европейския съюз. В момента и двете ваксини, които са разрешени за употреба – „Pfizer“-„BioNTech“ и „Moderna“ имат намалени количества в доставките. С третата разрешена за ползване ваксина – тази на „AstraZeneca“ се разгоря скандал в ЕС, тъй като се оказа, че дозите от нея са изнесени за трети страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама