Отново природата е виновна за свалчището при Искърското дефиле

12:50, 30 яну 21 25 2835 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като свлачище затвори пътя в Искърското дефиле, премиера Бойко Борисов отиде лично да провери какво се случва там, стана ясно от видео в неговия Facebook профил.

С него на инспекция са и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, рагионалният зам.-министър Николай Нанков и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Припомняме, че над 4 хиляди тона затрупаха пътя миналата нощ. Мястото е близо до село Елисейна, затрупани са двете платна на второкласния път за София. 

Днес продължава разчистването на срутилата се земна маса в Искърското дефиле. Участъкът остава затворен и в двете посоки. Около 15 алпинисти работят на терен и ще обрушват скалния откос в 200-метровата зона около срутището.

Снимка: Facebook/ Бойко Борисов

Оказа се, че отново причина за свлачището е природата

"Виждате каква е природата, за това трябва да се строи и да се оправя максимално бързо. Има обходен път. Надявам се до сряда пътя да е готов. Вече искам специално, особено за алпинистите, да има по няколко инструктажа на ден", каза премиера Бойко Борисов.

"Много е опасно, всеки, който е добронамерен, може да види в какво състояние са скалите. Да видят горе момчетата къде работят и в какви условия. Лесно се приказва", каза още Бойко Борисов, като подчерта, че единственият шанс да се предотврати подобно нещо е да се отреже с 45 градуса наклона.

"Това са милиарди и още по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата. Ето, виждате…, за това мрежи, мрежи и вместо два пъти, три пъти да минават по трасето да чистят камъните. Колкото се може повече трябва да облечем скалите", отбеляза министър-председателят.

Той обясни, че работниците се трудят само през деня. "Нощно време не им давам да работят, защото и те имат деца и са съпруги. За ден разлика не трябва да рискуваме човешки живот", изтъкна Борисов.

Над 10 млн. ще отидат за ремонт на свлачища

Почти всяка сряда ние заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти по старите трасета. За съжаление, такава е природата в България. Скалите са такива в цялата страна, посочи премиерът.

Борисов обърна внимание, че в Благоевград има подобно свлачище и за него ще са необходими около 4-5 млн. за да бъде укрепено. “Може би има и още 5-6 подобни належи. В сряда ще издадем постановление и веднага ще дадем на кметовете да работят. Като гледам, може би над 10 млн. лв. ще отидат за ремонти и срутища“, коментира той. По думите му в понеделник вътрешният министър Христо Терзийски ще събере междуведомствената комисия за подпомагане на бедствия и аварии в югозападния град. 

Снимка: Facebook/ Бойко Борисов

Искърското дефиле между Мездра и София остава затворено и в двете посоки. Няма изолирани и недостъпни населени места наоколо. Има три села, до които достъпът е малко по-труден, тъй като пътищата са черни, но те се оширяват, за да може хората да стигат до домовете си и да ходят на работа, предаде БНТ. 

Картичката на Борисов се срути и блокира Рилския манастир

Готов е проектът за пътя към Рилския манастир

Стана ясно още, че е готов и проектът за пътя към Рилския манастир, като там ще бъде направена "тунелна шапка", така че да няма опасност камъните да прекъсват пътната връзка. "И да падат скали вече, да бъдат отвеждани", каза премиерът.  

"Освен в района на това, което в момента виждате, ще направим обрушване и на скатовете, които са в 200-метровата зона до настоящото срутище. В понеделник ще има среща в Агенция "Пътна инфраструктура" на геолози, проектанти. Вторият етап на укрепването ще включва дълбоко анкериране и високоякостни мрежи, за да бъде сигурно за пътуващите в дефилето", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама