„Тренд“: Над 1,5 млн. българи биха се ваксинирали

09:52, 02 фев 21 25 1749 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Над 1,5 млн. българи биха се ваксинирали срещу COVID-19, а 43% не биха. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин.

Това сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо ваксинирането спрямо COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+. 

Третата Световна: Войната за ваксините?

28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали, докато 43% не биха. Спрямо образователния статус, се отчита, че сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация (9%) също се явява като причина да не се ваксинират.

Снимка: Pixabay

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение. Обстоятелството, че зад разработката на ваксината седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях това не поражда доверие.

Всеки пети (22%) одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин. Отново по-голям дял отчитаме сред скептиците – за 51% това не създава повече доверие.

Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините (65%). Комуникацията с близки и познати (38%) също продължава да е начин за информиране на българите по темата, следвана от социалните мрежи (28%). Лекарите/ личните лекари също са основен източник на информация (27%). Всеки десети пък споделя, че не търси информация за ваксината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама