Трифонов със списък кои партии не са върнали надвзетите субсидии

11:32, 02 фев 21 / Политика 25 2803 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 31 януари изтече удълженият срок, в който партиите трябваше да върнат надвзетите партийни субсидии. Телевизионният водещ и лидер на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов припомни във Facebook, че през 2019 г. с неговия екип разкриха как години наред партиите са получавали не по 11 лв. на получен глас, както е по закон, а по 13,23 лв. „До ден-днешен няма повдигнати обвинения, камо ли осъдени за това престъпление“, посочи той.

„В крайна сметка, от кумова срама парламентът взе решение партиите да възстановят надвзетите суми и те да отидат обратно в бюджета. Та законовият срок за връщането на парите изтече. От общо 14 463 706 лв., които трябваше да се възстановят, партиите върнаха 14 251 711 лв. Тези пари можеха да отидат за закупуване на два медицински хеликоптера, ако правителството и Народното събрание изпитваха загриженост за живота на хората. Но това видимо не се случва“, коментира Трифонов.

„Има такъв народ“ изрази съмнение за честността на изборите

Невъзстановените средства в законовия срок са 211 995 лв. и сега те ще се търсят от НАП. Трифонов публикува и списък кои партии не са възстановили парите, според официалната информация, видна към този момент на страницата на Министерството на финансите:

ПП „Демократи за силна България“ (ДСБ) с председател ген. Атанас Атанасов. Партията получаваше субсидия като част от Реформаторския блок и не е възстановила 47 078 лв.

- ПП „Движение „България на гражданите“. Партията също получаваше субсидия като част от Реформаторския блок и не е възстановила 38 223 лв.

- Партия „Атака“ на Волен Сидеров не е възстановила 30 859 лв.

- ПП „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“. Тя получаваше субсидия като част от „Коалиция за България“ и не е възстановила 22 784 лв. Ироничното е, че председател на тази партия е депутатът Спас Панчев, който наскоро се прочу с опита да пробута поправка в закона, според която неустойката по бърз кредит да достига двойния размер на главницата. Много хитър тоя Панчев – значи, на обикновения човек заемът да му се оскъпява с над 100 процента, а той депутатът въобще да не си връща борчовете.

- ПП „Движение 21“ на Татяна Дончева не е възстановила 16 324 лв.

- ПП „Глас народен“ на Светльо Витков не е възстановила 15 539 лв. Абе, Светльо, нали ми писа писмо, че ще ги върнеш в законовия срок? Ама не си ги върнал.

- ПП „Нова зора“. Тя получаваше субсидия като част от „Коалиция за България“ и не е върнала 11 689 лв.

- ПП „Земеделски народен съюз“. Председател на партията е Румен Йончев, който е бивш коалиционен партньор на Николай Бареков и настоящ на Мая Манолова. Партията му не е възстановила 7 779 лв.

- „Партия Български социалдемократи“ не е върнала 4 544 лв.

- ПП „Български земеделски народен съюз“. Тя получаваше субсидия като част от Реформаторския блок. Абе, тия реформатори, много не обичат да връщат пари. Председател на тая партия е бившият военен министър Николай Ненчев, който тия дни ходи до Танзания да гледа боксов мач на Тервел Пулев. Значи, имаме пари за Танзания, а нямаме да си върнем на данъкоплатците 3 393 лв.?

- ПП „Европейска сигурност и интеграция“ – 3 016 лв.

- ПП „Евророма“ с председател Цветелин Кънчев – 3 016 лв.

- ПП „Съюз на комунистите в България“ – 3 016 лв.

- ПП „Български демократичен съюз Радикали“ – 1 557 лв.

- ПП „Съюз на свободните демократи“, учредена от Стефан Софиянски – 1 557 лв.

- ПП „Средна европейска класа“ – 842 лв.

- Партия на българските жени – 779 лв.

За да искаш доверието на хората, трябва да постъпваш честно. Трябва да си честен по принцип. А на всички тия, които не са върнали парите, днес, на 2 февруари, имам да им кажа едно единствено нещо: Честит празник“, пише Трифонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама