Навални с присъда от 3,5 години

19:54, 02 фев 21 / Свят 25 2574 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руският опозиционер Алексей Навални получи ефективна присъда от три години и половина, след като съд в Москва замени с нея условна с изпитателен срок, изтекъл миналата година. С този ход Навални, най-известният критик на властта, се оказва извън политиката малко над половин година преди парламентарните избори на 19 септември 2021 г. Това реши Симоновският съд на изнесено заседание в Московския градски, започнало тази сутрин и приключващо с четене на присъдата в момента на тази публикация, съобщи "Дневник".

Присъдата удовлетворява искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията, която именно настоя условната присъда срещу Навални от 2014 г. да се замени с ефективна. ФСИН, която отговаря за затворите, твърдеше, че присъдата от 2014 г. от 3 години и половина е с петгодишен изпитателен срок, но той е удължен до 29 декември 2020 г. заради неявяване на Навални за мярката "подписка".

Хиляди задържани на протестите в подкрепа на Навални, сред тях и жена му

С днешното решение съдът се съгласява с това. Отговорът на опозиционера бе, че дори напускането на Русия не е било по негова собствена воля, а при пресичането на границата е бил в изкуствена кома след отравяне с нервнопаралитично вещество, а след това се е възстановявал в Германия.

Навални обаче няма да прекара три години и половина в колония, а 2 години и осем месеца, тъй като времето, прекарано от него под домашен арест, се счита за част от присъдата.

Неговият Фонд за борба с корупцията (ФБК) вече свика нови протести.

Алексей Навални и брат му Олег бяха осъдени през 2014 г. - първият условно за три години и половина, а вторият ефективно за същото време - по т. нар. дело "Ив Роше". Две години преди това генералният директор на компанията "Ив Роше Восток" заяви, че техен съвместен бизнес я е ощетил за 55 млн. рубли, предлагайки транспортни услуги на завишени цени. В хода на делото "Ив Роше" се отказа от претенциите си и заяви, че не ѝ е нанесена вреда. През 2017 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви присъдата за "произволна".

Навални, Тръмп и Грета Тунберг сред номинираните за Нобелова награда за мир

Заседанието, започнало сутринта, премина при засилено присъствие на силите на реда в района на Московския градски съд, а според руски медии е отцепен и важен площад в Санкт Петербург, вероятно като мярка срещу евентуални протести. Привърженици на Навални опитаха да послушат призива на екипа му да се съберат в района, за да протестират. Според организацията "ОВД-Инфо" най-малко 300 души са били задържани от силите на реда.

Сериозно обаче бе и присъствието на чуждите дипломати. Няколко часа след предупреждения от руските власти Московският градски съд отбелязва за РИА "Новости", че никога не е имало толкова много представители на чужди държави по дела на руски граждани. Нещо повече, "дори когато става дума за чуждестранни граждани, винаги има не повече от един или двама представители на посолства."

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама