Парламентарните избори ще ни струват рекордните близо 110 млн. лв.

12:30, 03 фев 21 / Политика 25 1933 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Парламентарните избори ще ни струват рекордните близо 110 млн. лв. Това стана ясно по време на днешното правителствено заседание. Средствата са с 1,2 млн. лв. повече спрямо първоначалните сметки, тъй като правителството е удовлетворило искането на ЦИК за допълнителни възнаграждения на членовете на районните и секционни избирателни комисии. В план-сметката са включени средствата за закупуване на 9600 машини за гласуване, които възлизат на над 43.2 млн. лева.

При предишните парламентарни избори през 2017 г. организирането на вота възлезе на 29.9 млн. лева. Досега най-скъпи бяха местните избори през 2019 г., когато план-сметката беше 70,7 млн. лева, но тогава машинното гласуване беше въведено експериментално само в някои изборни секции. Сега за пръв път страната ни не наема, а купува машини, досега са наемани най-много около 3000 машини.

ЦИК мотивира избирателните комисии с допълнителни 1,2 млн. лв.

Днес кабинетът отпусна 65,2 млн. лв. за различните дейности за провеждане на изборите - подготовка и отпечатване на избирателните списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали и отпечатване на бюлетините, както и логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет.

Средства ще се изразходват и за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии, за компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, както и за провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Сиела Норма“ ще достави машините за гласуване

Ще бъдат организирани местата за гласуване и ще бъде обезпечено гласуването с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, както и за лицата с Covid-19, настанени в лечебни заведения.

Ще бъдат осигурени всички необходими средства за защита - предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др. за създаване на здравословни и безопасни условия за произвеждането на избори по време на извънредна епидемична обстановка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама