Съдът върна "Атака" в "Обединени патриоти"

14:30, 03 фев 21 / Политика 25 2069 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК, с което бяха извършени промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. То дойде след образувано дело по жалба на ПП „Атака“, съобщиха от съда.   

Заедно или поотделно на изборите: вариантите пред „Обединени патриоти“

Аргументите на съдиите са, че коалицията "Обединени патриоти" е била регистрирана за предишните парламентарни избори с три партии, а сроковете за промени вече са изтекли.

Снимка: БГНЕС

Предизборен разбор: ляв и десен популизъм

Оттам посочват и че изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили. Това е причината ЦИК да не може да извършва промени в състава на коалицията.

ВАС уточнява, че дори заявлението на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да е било подадено в сроковете, искането на „Обединени патриоти“ пак е щяло да бъде неоснователно, защото е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията. Освен това решението за промяна в коалицията не е взето единодушно от всички коалиционни партньори.

"Старите и опитни политици" от "Атака" със свой прочит на изборните проблеми

Решението на ВАС е окончателно. 

Припомняме, че в неделя ЦИК извърши промени в състава и наименованието на коалиция „Обединени патриоти" и от състава бе заличена партия "Атака". След това решение наименованието стана коалиция "Обединени патриоти - НФСБ и ВМРО". Решението е прието след заявление от Красимир Каракачанов.

"Атака" обаче не беше съгласна с това и обжалва пред съда. От партията дори излязоха на протест в понеделник, като се обявиха срещу премиера Бойко Борисов и бившите си партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, и тяхното решение да ги "анулират" чрез избирателната комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама