Прекаралите Covid-19 с възможност за безплатни прегледи и рехабилитация

14:42, 03 фев 21 25 2391 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От следващата седмица стартира „ПостКовид програма“, която дава възможност за безплатни прегледи и консултации на хора, вече са прекарали вируса. Тя ще започне пилотно в УМБАЛ „Александровска“ и заведенията от Националния комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“.

Програмата ще подпомага възстановяването на всички българи, които са прекарали Covid-19 и са излекувани, но чувстват дефицит в някаква форма, анонсира днес здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Коронавирусът у нас: София отново в червената зона, възможно е затягане на мерките

По нея се работи от повече от два месеца, но все още не ясно по какъв начин ще се финансира. „Надявам се до края на февруари да утвърдим такава национална програма или да намерим друг вид финансиране на дейностите, особено на пациентите, които имат усложнения в дихателната система след прекаран лек или тежък Covid-19“, коментира министърът, цитиран от БГНЕС.

Програмата ще се осъществява в три етапа, а достъпът до нея ще е абсолютно безплатен - както за здравноосигурени, така и за такива, които не са. Прегледът и консултациите ще се провеждат след предварително записване по телефона. Пациентите трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница.

В първия етап достъп до безплатните прегледи и консултации ще имат и пациенти, които смятат, че са преболедували Covid-19, но не са били диагностицирани.

Вторият етап ще обхване онези пациенти, при които има необходимост от извършване на задълбочени клинични прегледи и лабораторни изследвания, които да установят промени, които са настъпили след преболедуване.

Третият етап дава възможност за рехабилитация, като пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация. Медицинските им заведения разполагат с над 2000 легла, както и че един ден по програмата струва 85 лв., което означава, че за 10-дневния курс на лечение държавата ще трябва да дава по 850 лв. на пациент, но само при условие, че той е хоспитализиран.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама