Датчици ще сигнализират за срутища в страната

15:30, 03 фев 21 25 1982 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След поредицата от свлачища в страната, властта се сети да предприеме превантивни действия и да излезе от мантрата си - след дъжд качулка.

"Отпускаме близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от бедствия, но опитът и практиката показаха, че трябва да се осигури превенция. Затова очаквам от регионалното министерство да се въведе нова система, при която датчици, поставени на критични места, сигнализират за срутищни процеси в страната", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът отбеляза, че е възложил на регионалното министерство да предприеме необходимите действия за въвеждането на системата. Целта е с нея да се намали рискът от инциденти. Навреме ще се затварят пътища и в аванс ще се извършат дейности като обрушване и поставяне на надеждни мрежи, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Снимка: Facebook/ Бойко Борисов

Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни“, отбеляза министър-председателят Борисов.

„На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата“, нареди той. 

В момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.

Снимка: Facebook/ Бойко Борисов

АПИ ще се съветва с учени за свлачищата

Пътната агенция ще използва експертизата на учените за превенция на свлачищните и срутищните процеси. Те са обсъдили с представители на академичните среди възможностите за разширяване на сътрудничеството. Целта е при изпълнението на мерките, които ежедневно се предприемат за обладяване на геодинамичните процеси, да се използва практичния технически опит на академичните среди.  

В тази връзка учените ще подпомогнат АПИ в актуализиране на съществуващите процедури и методики за оценка и превенция на риска. По този начин служителите на районните пътни служби и на поддържащите фирми, обхождайки участъците в дефилетата и планинските райони, с предпоставки за свлачищни и срутищни процеси, ще могат по-лесно и бързо да правят мониторинг с превантивен ефект, съобщиха от АПИ.

Припомняме, че в събота, 30 януари, скална маса падна между 7-и и 9-и километър на АМ „Струма“. Инцидентът по чудо се е разминал без пострадали, защото точно в този момент по платното е преминавал автомобил. 

В събота премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция до там, за да лично провери работата по укрепването. Според него причина за падналата скална маса е природата. Той обяви още, че над 10 млн. ще отидат за ремонт на свлачища. А председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски откри грешка още при строежа на укрепителното съоръжение. 

Преди дни свлачище затвори пътя и при Искърското дефиле, като там продължава разчистването на хилядите тонове скална маса. 

Подобен инцидент имаше и при Рилския манастир. Скоро след като премиерът Бойко Борисов се похвали с новоизградената стоманобетонна стена при Рилския манастир, която трябваше да пази пътя от срутване на скална маса, началото на януари огромен камък падна при село Пастра, като затвори пътя и в двете посоки. 

В събота стана ясно, че е готов и проектът за пътя към Рилския манастир, като там ще бъде направена "тунелна шапка", така че да няма опасност камъните да прекъсват пътната връзка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама