Covid-19 по света: Великобритания проучва за смесване на ваксини

16:50, 04 фев 21 25 3059 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Великобритания започна проучване за поставяне на различни ваксини срещу коронавируса при първи и втори прием.  

Идеята на проучването е да се установи дали може да има по-голяма гъвкавост в прилагането на ваксините, като това би помогнало и при евентуални проблеми с доставките. Според учени смесването на различните ваксини също може да даде дори още по-добра защита.  

Министърът за масовото ваксиниране Надим Захауи заяви, че засега няма да се правят промени в подхода на ваксиниране поне до лятото. Сегашните официални разпоредби на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация гласят, че всеки, който си е сложил първата доза от одобрените ваксини на "Pfizer-BioNTech" или "Oxford-AstraZeneca", трябва да постави и втората си доза от същата ваксина, предаде BBC, цитиран от Offnews.  

В проучването, ръководено от Националния консорциум за оценка на имунизационния график, ще участват над 800 доброволци на възраст над 50 години. Някои ще получат първата си доза от ваксината на "Oxford-AstraZeneca", а втората ще бъде на "Pfizer-BioNTech" и обратното. Интервалът между двете дози ще е от четири до 12 седмици. Доброволците ще се наблюдават за странични ефекти и ще им се следят внимателно кръвните тестове, за да се види колко добре реагира имунната им система.

Правителствената работна група е дала около 7 млн. паунда за финансиране на проучването.

Смесването на ваксини се е правило и преди с други ваксини като например срещу хепатит, полиомиелит, морбили, паротит и рубеола.

В Швеция само с PCR тест 

Швеция въвежда изискване за представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 ч. преди влизане в страната, считано от 6 февруари. Новите правила ще се прилагат за всички чужди граждани на възраст над 18 г. до 31 март. 

Работодателите ще плащат PCR тестовете на командированите служители

Изключения се предвиждат за хора на възраст под 18 години, за граждани със статут на постоянно пребиваване в Швеция, за заетите в транспортния сектор, елитни спортни състезатели и за сезонни работници, съобщиха от МВнР. 

Снимка: БГНЕС

Страната въвежда и временна забрана за влизане на всички пътници, пристигащи от Дания и Норвегия, включително и за транзитно преминаващи, която е в сила до 14 февруари. Забраната за влизане от Дания и Норвегия не се отнася за чуждестранните граждани, които живеят и работят в Швеция, за работниците и служителите в транспортния сектор, както и гражданите, които могат да докажат неотложна основателна семейна причина за посещението си в Швеция.

Нови рестрикции за пътуващите в Европа

До 14 февруари шведските власти въвеждат и изискване за гражданите, които влизат в Швеция от Великобритания - те трябва да представят негативен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането в сертифицирана лаборатория.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама