"Демократична България" поиска оставката на шефката на НАП

17:55, 04 фев 21 / Политика 25 2756 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов настоя за оставката на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова заради скандалните бонуси, раздадени в агенцията за 2020 г.

Припомняме, че на фона на Covid кризата вчера стана ясно, че НАП са си раздали бонуси за 30 млн. лв. За това сигнализираха от Гражданско сдружение „Боец“ като се позовават на данни, получени по Закона за достъп до обществена информация.

"Ние искаме оставката на Галя Димитрова. Настояваме българската държава да компенсира безумните разходи, които НАП стовари на българските бизнеси, във връзка с очакваното въвеждане на Н-18 и настояваме тези бонуси да отидат за компенсиране на българския бизнес”, заяви Иванов пред принципала на НАП Министерството на финансите, цитиран от пресцентъра на партията. 

Спорните текстове в Наредба 18, за които говори Христо Иванов, са за подмяна на касовите апарати на търговските обекти. Изискването е да бъдат подменени софтуерите за управление на продажбите, за да бъдат свързани с приходната агенция. Това бе предложено от финансовото министерство, но правителството се отрече на няколко пъти.

Снимка: БГНЕС

Христо Иванов изтъкна, че подкрепя необходимостта България да има модерна НАП, която да бъде деполитизирана и да действа само при ясна отговорност в условията на закона. Дотогава обаче раздаването на подобни бонуси е абсолютен срам, смята той. 

"Без това не може да има модерна държавност и това изисква мотивирани служители. Но един от елементите на Борисово-сарайската държава, която имаме в момента е, че НАП е точно обратното. Тези бонуси не са гаранция за независимост и за привързаност на всеки служител на НАП към закона, а са купуване на съвест, купуване на лоялност към този режим, който ни управлява, към тази корупционна каста, която е заграбила страната ни”, заяви Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" посочи и че обединението има много точен план с конкретни мерки за въвеждане на електронно управление.

"Ние сме единствената формация, която разполага с ефектния капацитет и воля за това. Като ефект предвиждаме, че в рамките на по-малко от един управленски мандат ще намалим административното бреме към българските предприемачи и българските граждани с до 70%. До 70% по-малко тормоз, до 70% по-малко губене на време, до 70% по-малко несигурност”, заяви той.

Формацията предлага още да има ежегоден външен одит за това как НАП процедира при различните проверки, включително как се избират проверяваните фирми и еднакъв ли е подходът към тях - "дали към едни има галене с перце, защото са близки приятели на Бойко Борисов и Делян Пеевски, а за други има биене с бухалка по главата".

Раздаването на бонуси за добре свършена работа в НАП се превръща в традиция. През 2019 г. служителите на приходната агенция отново си поделиха допълнително 30 млн. лв. "за добри резултати" и то на фона на най-голямата хакерска атака у нас, при която изтекоха личните данни на 5 млн. лв.

Междувременно за последните две години заплатата на шефката на агенцията бе актуализирана на два пъти, заедно със скока във възнагражденията на държавната администрация. Така от януари 2021 г. тя получава месечно по 6000 лв.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Калин 22:38, 04 фев 21

Един демоде човек като Иванов иска модерни неща, тотално не знае на кой свят е.

2 Анонимен 12:48, 05 фев 21

Не по-малко скандална личност е Иванов, който дръзва да се отличи с подобни изяви. Смешно е.

3 Анонимен 14:25, 05 фев 21

на тия не мога да им хвана края на исканията :)

4 Златко 18:29, 05 фев 21

Тези соросоиди на Христо Иванов могат само да искат, а в замяна не предлагат нищо като алтернатива! Просто искат за себе си!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама