В разрез с традицията: Папата назначи първата жена на висок пост

10:29, 07 фев 21 / Свят 25 1916 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В разрез с традицията папа Франциск назначи френската гражданка Натали Бекарт за заместник-секретар на Синода на епископите, което я прави първата жена, заемаща този пост и имаща право на глас, съобщават медиите от Ватикана.

52-годишната жена е един от двамата нови заместник-секретари, назначени в синода - органа на епископите, който изучава основните въпроси на доктрината. Тя беше консултант на тази институция от 2019 г. Назначаването свидетелства за желанието на Светия отец „за по-голямо участие на жените в процеса на разпознаване и вземане на решения в църквата“, каза кардинал Марио Грех, генерален секретар на синода.

Папата обяви световен ден на „забравените баби и дядовци“

„По време на предишните синоди броят на жените, участващи като експерти и слушатели, се увеличи. С номинацията на сестра Натали Бекарт и възможността ѝ да участва в гласуването, се отворят нови възможности“, каза кардиналът.

Синодът се ръководи от епископи и кардинали, които имат право на глас, и включва също експерти, които не могат да гласуват. Роденият в Аржентина папа изрази своето желание да реформира синода и да направи така, че жените и миряните да играят по-голяма роля в църквата. Папата посочи и испанеца Луис Марин де Сан Мартин като втория заместник-секретар в синода на епископите. Бекарт има магистърска степен по мениджмънт от престижното бизнес училище HEC в Париж и е учила в Бостън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама