Валентин Николов официално влиза в състезанието за директор на БЕХ

11:14, 10 фев 21 / Политика 25 2173 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Валентин Николов. Той вече обяви, че мотивът му да се откаже от мястото на народен представител е желание за друг пост, а именно за директор на БЕХ.

Валентин Николов беше председател на Комисията по енергетика, като има опит и на други позиции в областта. Бил е председател на Съвета на директорите на БЕХ, НЕК, АЕЦ "Козлодуй"- нови мощности, изпълнителен директор на централата, зам.- министър в МИЕТ, зам.- председател на парламентарната енергийна комисия.

Валентин Николов от ГЕРБ напуска парламента

Процедурата за избор на ръководство на БЕХ бе обявена от Министерството на енергетиката в края на януари, а срокът за подаване на кандидатури вече е изтекъл. Все още няма яснота кои са кандидатите, заявили желание да участват в надпреварата.

Трябва да бъдат избрани трима представители на държавата в холдинга. Останалите двама независими членове ще се изберат чрез конкурс, проведен от Агенцията за публичните предприятия. След като изпълнителният директор Жаклен Коен подаде оставка „по лични причини“ през август миналата година, все още няма избрано ръководство.

Шефът на енергийния холдинг подаде оставка

Междувременно от БЕХ са обявени и конкурсни процедури за избор на членове на органите за управление на дъщерните дружества, които да са представители на държавата. Това са АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, „Електроенергийния системен оператор“, „Мини Марица- Изток“, НЕК, ТЕЦ „Марица Изток 2“. И за тях независимите членове ще минат през конкурс в Агенцията за публичните предприятия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама