Правителството плати транспортирането на тялото на Атанас Скатов до България

11:25, 10 фев 21 25 2383 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Правителството ще съдейства за транспортирането на тленните останки на алпиниста Атанас Скатов от Пакистан до Сливен. Премиерът Бойко Борисов се срещна с мениджъра на загиналия алпинист Мария Илиева, като присъстваха и министрите Екатерина Захариева и Красен Кралев.

Атанас Скатов – веганът, изкачил най-високите върхове на планетата

Припомняме, че българският алпинист Атанас Скатов загина на 43-годишна възраст след неуспешно изкачване на К2 - втория по големина връх на планетата. Това е третият трагичен случай с български алпинист в последните три години. През май 2018 г. Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Изразявам съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Изказвам възхищение пред силата на духа му. Такава воля и подвиг няма да бъдат забравени“, отбеляза премиерът Бойко Борисов. Мениджърът на Скатов му благодари за съдействието.

Българският консул в Исламабад е получил всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан за транспортирането на тленните останки. Тъй като германската компания, която е застраховала Атанас Скатов преди експедицията, все още отказва да изплати сумата по транспортирането, българското външно министерство извърши плащане, за да може тленните останки на алпиниста да бъдат възможно най-бързо върнати у нас. Всеки ден престой в Исламабад оскъпява разходите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Годеницата на Скатов: Твоята душа е там, където принадлежи

Според Мария Илиева е невъзможно причината за смъртта на Скатов да е друга освен скъсано въже. Тя обясни, че е имало цял участък по върха, който не е бил обезопасен и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама