Най-отровният октопод в света обитава аквариум в Пловдив

19:05, 10 фев 21 / Любопитно 25 5340 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-отровният октопод в света е част от постоянната експозиция на Природонаучния музей в Пловдив. Това е синьопръстенен октопод, който макар и малък, е в състояние да убие 25 души. Достига до 15 сантиметра големина. Все още не е намерена противоотрова и ако човек бъде ухапан от синьопръстенен октопод, фаталният изход, в зависимост от мястото, настъпва до половин час. След ухапването човек започва да се задушава и да диша тежко.

Синьопръстененият октопод не е агресивен и не напада. Ще захапе и ще освободи отрова само, ако бъде силно провокирано. „Когато е много силно притеснено и когато се опитва да отблъсне нападател при различни емоционални състояния се образуват около 50 много наситено сини пръстена по цялото му тяло”, разказа пред БГНЕС главен асистент д-р Огнян Тодоров, който е директор на Регионален природонаучен музей – Пловдив.

Октоподът пристигнал в Пловдив от Индонезия. От Природонаучния музей вече 5 години се опитват да вземат животното в своята колекция. Местообитанието му в дивата природа е в районите на Борнео, Сингапур и Малайзия. Той е допълнение към изложбата на най-отровните експонати в музея. Най-опасните от тях са рибите камък, скорпион и лъв. Най-атрактивният екземпляр в живата експозиция пък е крокодилът Хектор. Той пристига в музея през 2015 година, когато е на 10 години. Дълъг е около 2 метра.

Своето място в живата експозиция на Природонаучния музей са намерили 260 вида сладководни риби, 45 соленоводни риби, сред които и акули, както и 30 вида насекоми и влечуги. За съжаление животът на синьопръстенения октопод е сравнително кратък, но докато е част от живата експозиция в Пловдив, от музея обещават да го хранят със скариди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама