14 държави „свободни от коронавируса”

18:33, 11 фев 21 25 2452 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Четиринадесет държави в света никога не са познавали коронавируса, разкрива доклад на Световната здравна организация, изготвен една година след началото на пандемията, която зарази над сто милиона души и уби 2,3 милиона.

От Американска Самоа до Света Елена, дванадесет от тези „свободни от Covid“ места са острови или островчета на хиляди и хиляди километри от брега, които от самото начало прилагат много строги политики за влизане, затваряйки се за външния свят, съобщи АНСА, цитирана от БГНЕС.

По отношение на другите две, Северна Корея и Туркменистан, научната общност е скептична. Експертите се съмняват в точността на техните здравни данни и готовността да бъдат направени публично достояние.

Съставени от 15 малки острова в южната част на Тихия океан на повече от 3000 километра от Нова Зеландия, островите Кук успяват да се спасят от коронавируса, като налагат задължителна карантина за влизане и временна забрана за лодки в пристанищата му, включително круизни кораби.

Строги правила и за Американска Самоа в южната част на Тихия океан, която преди година затвори границите дори за жители, които са в чужбина. Островитяните успяха да се върнат у дома едва преди две седмици.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама