Създадоха зарядно, което черпи енергия от топлината на тялото

16:00, 13 фев 21 / Любопитно 25 1850 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Учени от Китай и САЩ са разработили евтино компактно устройство, което преобразува естествената топлина на човешкото тяло в електрическа енергия. Може да се носи като пръстен, гривна или друг аксесоар, който докосва кожата и има достатъчно мощност за захранване на електронен часовник или фитнес тракер. Развитието е описано в списанието „Science Advances“.

Новото устройство е гъвкаво, може да се саморемонтира, ако е повредено, напълно рециклируемо и не изисква презареждане от електрическата мрежа. Това е миниатюрен термоелектрически генератор, който използва човешкото тяло като биологичен акумулатор.

"Всеки път, когато използвате батерия я изтощавате и в крайна сметка трябва да я смените. Нашето термоелектрическо устройство е добро, защото може да се носи по всяко време", каза ръководителят на изследването Сяо в прессъобщение от Университета в Колорадо в Боулдър. Джианлианг Сяо, асистент в катедра Машинно инженерство твърди, че в бъдеще ще има необходимост да се захранва носимата електроника, без да се налага да се зарежда батерията.

Снимка: CanStockPhoto

Устройството може да генерира около един волт енергия за всеки квадратен сантиметър кожно пространство. Авторите изчисляват, че термогенератор с форма на гривна на китката на човек, който прави бърза разходка, може да генерира около 5 волта електричество - повече от батериите на много часовници.

"По време на бягане или упражнение тялото ви се загрява и тази топлина се излъчва в хладния въздух около вас. Термоелектрическите генератори са в близък контакт с човешкото тяло и могат да използват топлината, която обикновено се разсейва в околната среда", обяснява ученият.

Дизайнът се основава на еластичен полииминов материал, в който са вградени тънки термоелектрически чипове, свързани с течни метални проводници. Крайният продукт изглежда като кръстоска между пластмасова гривна или модерен високотехнологичен пръстен и миниатюрна дъска за компютър, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Чрез добавяне на повече генераторни модули мощността може лесно да се увеличи. Ето защо авторите сравняват дизайна на устройството с детски конструктор „Лего“.

"Освен това, винаги можете да комбинирате по-малки единици в по-големи, това е като да съберете куп малки „Лего“ парчета в голяма структура. Това ви дава много възможности за персонализиране", казва Сяо.

Този проект не е първият опит на учени, ръководени от Сяо Дзянлянг, да комбинират хора и електроника. Преди това те са експериментирали с разработването на „електронна кожа“ - гъвкави носими устройства, които изглеждат и се държат точно като истинската човешка кожа. За тяхната работа обаче е необходим външен източник на енергия.

Подобно на електронната кожа, новите устройства са изключително устойчиви на външни влияния и се самолекуват като биологична тъкан. Например, ако се счупи термогенератор под формата на гривна, достатъчно е просто да свържете счупените краища и да ги стиснете плътно, така че те да "растат заедно" отново. И когато устройството изтече, то може да бъде потопено в специален разтвор, който ще разтвори полииминовата основа и генераторните блокове могат да бъдат използвани повторно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама