"Модерната" пленарна зала недостъпна за депутати с увреждания

12:10, 11 фев 21 / Политика 25 4565 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Валентин Николов от ГЕРБ подаде оставка като депутат, за да влезе в състезанието за директор на БЕХ. По закон в такъв случай мястото му заема следващият в листата на партията. Атанас Бояджиев, който е бил наред, се е отказал. Павел Савов се е съгласил да бъде народен представител, дори за краткото време, което остава на 44-ия парламент.

Валентин Николов официално влиза в състезанието за директор на БЕХ

Оказа се, че модерната пленарна зала не е пригодена за хора с увреждания. Павел Савов се движи с инвалидна количка, а стъпалата към трибуната са препятствие. Думите „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“ той произнесе от последния ред на залата, направо от пътеката с микрофон в ръка. При всяка клетва депутатите се изправят, а този път бяха с гръб към заклеващия се.

След началото на заседанието Павел Савов остана най-отзад. След клетвата Димитър Главчев от ГЕРБ дойде лично да го поздрави.

Снимка: БГНЕС

Новата зала на депутатите: европейска, ама не съвсем

Преместването на работата на Народното събрание от старата емблематична сграда в бившия Партиен дом е сред нещата, с които ще запомним последния мандат на ГЕРБ. В първия им работен ден в новата зала ги посрещна протест, а преместването бе прието с противоречиви реакции. Залата не тръгна на късмет на управляващите, след като не успяха да прокарат идеята си за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. 

За преместването от едната сграда в другата не се говори от вчера, а от 20 години. Новата пленарна зала в Партийния дом всъщност е старата зала „Света София“, но преустроена и модернизирана. Удобствата за депутатите са стрували на българите милиони. Сега те се радват на по-големи банки, специална акустика, вентилация и осветление. Управляващите побързаха да я открият, без да е напълно готова. 

"Хубава работа, ама герберска", написа депутатът от БСП Кристиан Вигенин, който се възмути, че за първи път народен представител не можа да произнесе клетвата си от трибуната. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама