Жълт код за студено време

07:00, 13 фев 21 25 2176 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за студено време е обявен на територията на цялата страна. Облачността ще се вплътнява и по-късно след обяд в Югозападна България ще завали сняг. Северозападният вятър ще отслабне и ще е слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен. Минималните температури ще са между минус 9 и минус 4 градуса, максималните - между минус 4 и 1 градуса.

Над Черноморието облачността ще е променлива, след обяд - значителна. Северозападният вятър ще отслабва и ще е до умерен. Ще е студено с максимални температури между минус 1 и 1 градуса. Температурата на морската вода е 9-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна и на много места ще превалява сняг. Вятърът постепенно ще отслабва и ще е умерен от север-северозапад, по най-високите и открити части - силен от запад. Ще е студено с максимална температура на 1200 метра около минус 7 градуса, на 2000 метра - минус 11 градуса.

През нощта срещу неделя и в неделя снеговалежите ще обхванат по-голямата част от страната. По-съществени ще са в Рило-Родопската област. Ще се натрупва снежна покривка: от 1-3 см в Горнотракийската низина до 5-10 см в останалите райони от Южна България, в планините там - повече. Почти без валежи ще остане покрай Дунав и в североизточните райони. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще се усили и с него застудяването ще продължи. По високите части на планините ще бъде много студено и там са възможни измръзвания.

До вечерта валежите от сняг ще спрат, а през нощта срещу понеделник облачността ще се разкъсва и ще намалява, в понеделник до предимно слънчево. Вятърът за кратко ще бъде от запад-северозапад и дневните температури слабо ще се повишат, но сутрешните ще са още по-ниски, особено в югозападната част от страната, до около минус 15 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама