Делото за „Белене“ влиза в съда

14:35, 12 фев 21 25 2094 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Делото за строителството на втората АЕЦ „Белене“ е внесено в Специализирания наказателен съд. Наказателното производство е за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. През 2016 г. като обвиняеми са привлечени трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, и двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Мардик Папазян и Любомир Велков. Твърдените в обвиненията щети за държавата са за внушителната сума от общо над 500 млн. лева.

Бобокови на съд заради боклука

От Антикорупционния фонд първи обявиха, че делото е внесено. Посочиха и факта, че това се е случило в същия ден, в който прокуратурата информира, че е внесла в Специализирания наказателен съд делото срещу бизнесмените Бобокови. Според организацията не е ясно защо случаят „Белене“ е третиран различно и институциите не са информирали обществеността, както за Бобокови.

Прилагат и справка, от която става ясно, че лице с инициалите на Делян Добрев не е предадено на съд по това дело.

По-късно от Специализирания наказателен съд потвърдиха за БНР, че е внесен обвинителен акт срещу Румен Овчаров и Петър Димитров. Другите двама обвиняеми са Мардик Папазян и Любомир Велков.

За финала на продължилото близо 5 години разследване от прокуратурата не съобщиха изрично, така че не е ясно на какво се дължи отпадането на Добрев от делото.

То ще се гледа от съдия Виктор Чаушев, който трябва в едномесечен срок да насрочи разпоредителното заседание. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама