За 74% от българите държавата не се управлява по волята на народа

14:58, 12 фев 21 25 2225 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българите са сред нациите, които в най-малка степен чувстват, че страната им се управлява според волята на народа. Цели 74% смятат, че гласът им не се чува от управляващите. В това отношение не се наблюдава съществена промяна в последните няколко години. Българите традиционно са скептични за демократичната природа на управлението в страната.

Това са някои от резултатите от последното глобално проучване „Гласът на хората“ (VOP), проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в края на 2020 г. Проучването за демокрацията покрива 44 държави по света и около 42 000 пълнолетни граждани, като е представително за около две трети от световното население. 

Българите се разделят на нови класи: държавни служители и останалите

Сходни са нагласите у нас и по отношение на свободата и честността на изборите. Едва 22% от запитаните българи смятат, че като цяло изборите у нас са свободни и честни, а 65% изразяват скептицизъм.

Макар и да не е на дъното на класацията, страната ни е сред най-критичните и по отношение на изборния процес. И на фона на Европейския съюз и на света като цяло българското общество силно се отличава в критичността си към управлението и провеждането на изборите.

Цялото изследване може да видите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама