Ще си сътрудничат ли БСП и „Демократична България“ за честни избори?

19:55, 12 фев 21 / Политика 25 2808 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

БСП продължава срещите с партии и организации за честни избори. От левицата предлагат декларация с принципи за взаимодействие за гарантиране на честен вот на 4 април. Над 50 организации са приели документа на социалистите, до момента сред тях няма парламентарно представени партии или такива с шанс за следващото Народно събрание според социологическите проучвания.

Левицата е една от политическите сили, които настояват да има видеонаблюдение в изборния ден. „Законопроектът ни е внесен на 21 януари и до ден-днешен няма движение по него въпреки настояването ни. За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да придвижат въпроса“, заяви Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. 

„Демократична България“ с жалба срещу забраната за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

На въпрос дали са водени разговори с „Демократична България“ и Мая Манолова относно опазването честността на изборите, лидерът на БСП отговори: "Както обещахме, поканихме и „Демократична България“ и Мая Манолова на среща. Имахме разговор с „Демократична България“, на който се разбрахме да си сътрудничим на експертно равнище, да си помагаме взаимно с нашите членове в секционните комисии, със застъпници и наблюдатели и с тяхната платформа "Ти броиш". С тях ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата. Мая Манолова нито отговори на поканата ни, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея".

След думите на Нинова се появиха публикации, че БСП стават партньори с „Демократична България“. Оттам обаче уточниха: „Получихме писмо от г-жа Нинова за среща по темата за честността на вота. Отклонихме поканата, като заявихме, че БСП трябва да си свърши работата по опазване на вота чрез своите представители в секционните комисии - нещо, което е тяхно задължение“.

Техните застъпници могат да качват копия на протоколите на платфмората „Ти броиш“. Това може да направи всяка една партия и всяка НПО с наблюдатели. Винаги сме заявявали, че ще предоставим платформата на всички заинтересовани, за да улесним провеждането на независимо наблюдение на вота и за да популяризираме още повече битката за честни и свободни избори“, заявиха от „Демократична България“.

Мая Манолова също отговори на Корнелия Нинова, като заяви, че гражданската платформа „Изправи се.БГ“ не е била канена на среща от БСП.

„Борбата за честни избори не е въпрос на актьорско майсторство, а е дълг на депутатите... Ако г-жа Нинова действително искаше честни избори и видеонаблюдение, щеше да го внесе в Закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс. Разликата е в това, че законът съвсем скоро се промени, а кодексът няма да се отвори. Лидерът на БСП го знае прекрасно и е учудваща ядосаната ѝ реакция днес“, написа Манолова в своя профил във Facebook. 

„Защо 4 години не стигнаха на председателя на БСП да се пребори за честни избори“, пита още бившият омбудсман. 

 
 
 
 
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Добри 23:33, 13 фев 21

Корнелия Нинова се прави на принципна спрямо Гергов, но няма нищо против Румен Овчаров. Не мога да разбера с какво двамата са различни.
Нинова води БСП към катастрофа. Тя се държи като диктатор и гони всеки, който мисли различно от нея. Ще превърне партията в електорално джудже.
БСП са наследниците на бившите комунисти от БКП. Те не могат да бъдат алтернатива на нищо. Искат само да вземат от работещите и да дават на себе си. Не, мерси!

2 Анонимен 11:47, 15 фев 21

Ей тва ако стане просто тупи му пепел на дясното!!!!!!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама