Фандъкова забрани Луковмарш

19:01, 13 фев 21 25 2693 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков бe прекратено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

От общината съобщават, че по-рано през седмицата не е съгласувано заявеното от организаторите шествие от НДК - бул. „Витоша“ -бул. „Патриарх Евтимий“ - ул. Г.С. Раковски“ - бул. „Княз Дондуков“- ул. „Тракия“ въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и ВАП. Събитието е съгласувано само в частта му „поднасяне на венци на ул. „Тракия“ №1“

След издаване на заповедта, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка. Шествие не е проведено, съобщи МВР.

Снимка: БГНЕС

Часове преди самото шествие Прокуратурата настоя на Луковмарш да се спазва общественият ред и призова МВР и общината в София да проследят дали по време на събитието ще се спазват противоепидемичните мерки.

Въпреки, че официално нямаха разрешение от столичния кмет организаторите от Българския национален съюз бяха обявили провеждането на шествие под надслов: „Ние не капитулираме“. Миналата година събитието беше ограничено до митинг пред къщата на генерал Христо Луков.

В навечерието на шествието срещу Луковмарш се обявиха и различни партии, и неправителствени организации. От МВнР излязоха с позиция, че по улиците на София няма място за омраза, антисемитизъм и ксенофобия.

Събитието се организира на 13 февруари, тъй като на този ден през 1943 г. е убит ген. Христо Луков. Луков е министър на войната на Царство България в периода 1935 - 1938 г. Поради близки връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки

Снимка: БГНЕС

По-рано през деня в централната част на столицата се проведе и ежегодното антифашистко шествие под надслов „Без нацисти по улиците ни!“. Целта на тази демонстрация е да обедини всички, които се противопоставят на омразата, експлоатацията и разделението; в подкрепа на равенството и човечността.

Протестът прерасна в шествие по централните софийски булеварди. Участниците се обявиха против омразата и разделението и в подкрепа на равенството без значение от раса, етнос, пол и икономическо положение. Протестиращите скандираха „София не е фашистки град“ и носеха плакати с надписи „Хора, бдете!“ и „Без нацисти по улиците ни!“. 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:37, 14 фев 21

Какво общо има МВнР (Външно министерство) с Луков марш, че вече втора година си казват мнението по въпроса въпреки, че никой не ги пита? Това си е чисто вътрешен въпрос на България! Освен това, тази "декларация" може да е мнение на Георг Георгиев, в качеството му на шеф на младежката организация на "Герб", но съвсем не изразява мнението на огромната част от служителите в МВнР!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама