Сестрата на Атанас Скатов: Той беше момчето, което говори с планината

11:53, 13 фев 21 25 1725 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Надявам се хората да запомнят Наско като човек, който се опита да промени света. Наско ни направи по-добри. Това каза в  сестрата на покойния алпинист Нели Димитрова в ефира на bTV.

Атанас Скатов беше първият и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра. Първият българин, успял да завърши проекта „Седемте континентални първенци“ за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата. Сега планината опустя.

Годеницата на Скатов: Твоята душа е там, където принадлежи

Наско беше толкова автентичен, неподправен. С едно огромно сърце. Момчето, което говореше с планината, с морето. Той беше изпълнен с обич към хората, природата, към целия свят. Аз се уча от него, макар да съм с три години по-голяма“, каза Нели Димитрова.

„Все още се опитвам да се осъзная. За мен той още е жив – със своите идеи, с делото си, с това, което започна и правеше през последните десет години“, коментира тя.

Снимка: БГНЕС

Тя разказа за каузата на Скатов – да научи хората и да ги провокира да живеят по-природосъобразно. „Той съумя да го свърже това с неговия личен пример като височинен алпинист и да мотивира хората“, казва Димитрова.

По думите й Атанас Скатов е бил голям родолюбец, като промяната настъпва при първото му преминаване на маршрута Ком – Емине. „Той казваше, че тази коренна промяна да остави професията си и да се занимава с друго е станала точно тогава – след тази интензивна ситуация на общуване с природата“, спомня си сестра му.

Скатов неведнъж е казвал, че едно от най-големите му вдъхновения е баща му. Той посвещава изкачването на връх Лотце именно на него. „Ние имаме щастието да имаме прекрасни родители и семейство. Майка и баща, които винаги са ни подкрепяли, давали са ни свободата да се развиваме като личности, подкрепяли са ни“, казва Димитрова.

Правителството плати транспортирането на тялото на Атанас Скатов до България

Покойният алпинист е бил изключително духовен и вярващ. „Винаги е казвал, че така се чувства по-близо до Бог, до силата, която е над нас – хората. Това, което е създало Вселената. Беше изключително вярващ“, спомня си сестра му.

Нели Димитрова казва, че Атанас Скатов е имал много мечти и именно те са го движели. „Той имаше готови проекти, които не бяха само негови собствени, а винаги бяха свързани с останалите хора, с човечеството, и винаги със стремежа да направи нещо и за другите. Той се чувстваше като човек, който не живее за себе си, а за останалите.

Алпинистът ще бъде погребан в неделя в родния си град Сливен. Опелото и поклонението ще бъдат в 12.30 часа  в Централна църква „Св. Димитър“ - Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама