„Повече на тази тема няма да се говори“: Заведенията отварят на 1 март

09:40, 14 фев 21 / Политика 25 3200 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова
От утре пускаме всички паралелки ученици в малките населени места. На 1 март задължително отваряме ресторантите, повече по тази тема няма да се говори. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението му в Исперих.
 
Повече на тази тема няма да се говори. До тогава трябва да е минала вълната. Така че 1 март. Днес има празник - едните Трифон Зарезан, други - влюбените. Така или иначе им липсват ресторантите, но 14 дни трябва да издържим... Всеки си има своя бизнес и ние искаме да си ги развива. Не е естествено държавата да плаща за нещо, което не работи. Затова колко по-бързо ги отворим, толкова по-добре“, коментира Борисов.
 
Според премиера нивата на заболеваемост у нас са добри - 26-и сме в Европа по заболеваемост и се полагат огромни усилия. „Благодаря на медиците за усилията и добрата работа, благодарение на която продължаваме да прилагаме най-либералните мерки в Европа“, посочи Борисов.
 
 
Думите на премиера идват ден след като ресторантьори обявиха парична награда срещу доказателства, че членовете на Щаба за борба с коронавируса посещават заведения въпреки собствената им забрана. Припомняме, че здравният министър и част от собствениците на заведения постигнаха споразумение ресторантите и кафенетата да отворят врати на 1 март (ако ситуацията го позволява), а баровете и дискотеките - две седмици по-късно. Не всички от бранша обаче са съгласни с тази дата и смятат, че се прилага двоен стандарт, тъй като в момента ресторантите към хотелите работят, а тези извън тях - не.
 
 
До края на месеца болниците ще получат парите за увеличение на заплатите, както и парите за медиците на първа линия. С 50 милиона лева за първи път държавата в края на миналата година финансира и общинските болници, които откриха ковид-отделения. Близо 500 000 лева от тях получи болницата в Исперих, припомни на място премиера.
 
В Исперих Борисов разговаря с д-р Абдулах Заргар, който вече е български гражданин. „Той има голям принос за българското здравеопазване и за успешното управление на болницата в Исперих. В този казус институциите отново доказаха, че могат бързо и адекватно да решават проблемите на гражданите. Благодаря и на доктор Заргар за професионализма и отдадеността. Уверен съм, че той ще продължи да бъде все толкова обичан и грижлив лекар“, каза премиерът. 
 

След Исперих Бойко Борисов се отби в Разград, където посети църквата Св. Цар Борис, която в момента се изгражда. На място владиката благодари на премиера за парите отпуснати за Софийската и Пловдивската семинария, за 4-те духовни училища, както и за Кръстова гора и помоли за съдействие за ремонт на още един храм. Молбата на владиката е заповед за нас, каза Борисов, а Ананиев поясни, че още в понеделник ще разгледат темата. Премиерът пък получи икона на Света Богородица.

Работим с еднакъв аршин за християни и мюсюлмани

„Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят, който разгледа и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят.

Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът. Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама