Оправдаха Тръмп и по втория импийчмънт

10:35, 14 фев 21 / Свят 25 2793 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Доналд Тръмп бе оправдан снощи от американския Сенат във втория процес по импийчмънт срещу него за последната година, съобщи Ройтерс.

Той бе обвинен в подстрекателство към бунт, тъй като негова пламенна реч на 6 януари разбуни духовете сред негови привърженици и те щурмуваха Капитолия във Вашингтон, светилище на американската демокрация.

57 сенатори гласуваха „виновен“, а 43 гласуваха „невинен“. За да бъде осъден, бяха необходими гласовете на две трети от сенаторите (67 гласа), но това мнозинство не бе достигнато, предаде БТА. 

Седем от 50-те републиканци в Сената гласуваха за осъждането на Тръмп. Той напусна президентския пост на 20 януари, така че импийчмънтът нямаше как да бъде използван за отстраняването му от власт. Но демократите се надяваха с процедурата по импийчмънт той да бъде подведен под отговорност за нападението, при което загинаха петима души, и да бъде лишен от възможност да заема публична длъжност в бъдеще.

Вече оправдан Тръмп обеща да защитава „величието на Америка“. „Нашето великолепно, историческо и патриотично движение, „Да направим Америка отново велика“, едва сега започва“, реагира Тръмп в комюнике след гласуването, предаде Франс прес.

„През идните месеци ще имам да споделя много неща с вас и нямам търпение да продължа нашето невероятно приключение по пътя към величието на Америка“, добави той, без да уточни как вижда политическото си бъдеще.

Тръмп благодари на всички сенатори, „"които защитиха гордо конституцията“ и разкритикува процеса по импийчмънт като "нова фаза от най-големия лов на вещици в историята“. „Никой президент никога не е бил третиран по такъв начин“, заяви той.

Снимка: БГНЕС

Тръмп е първият американски президент, който е бил в процес по импийчмънт два пъти. Миналата година той бе обвинен в опит да окаже натиск на Украйна с надеждата да намери информация против тогавашния си противник Джо Байдън. Тогава, както и сега президентът бе намерен за невинен. 

Републиканците спасиха Тръмп и на 5 февруари 2020 г., когато бе първият процес за импийчмънт в Сената срещу тогавашния президент. Тогава само един сенатор от техните редици, Мит Ромни, гласува за осъждането и отстраняването му от длъжност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама