Стотици се простиха с Атанас Скатов

15:56, 14 фев 21 25 2611 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Близки, приятели, колеги и съграждани на загиналия под връх К2 в планината Каракорум алпинист Атанас Скатов се простиха днес с него в родният му Сливен. Поклонението пред тленните останки бе в централния храм „Св. Димитър“, по-късно той бе положен в Новите гробища на града.   

 

Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойната молитва, съобщи БНР. „В такъв случай не трябва да се говори, а трябва да се мълчи и да се моли, защото когато душата е скръбна тя няма ищах да говори”.  

В ковчег носен от приятели, покрит с националното знаме и под аплодисменти Атанас Скатов бе изпратен в последния си път. 

Сред върховите достиженията на Скатов, който започва кариерата си през 2012 година, са изкачването на първенеца на планетата връх Еверест  - по южния и северния ръб. Той е първият в света, който е изкачил Еверест и е обявил, че е веган

Има покорени десет върха над 8000 метра - един от тях без допълнителен кислород, три от тях без личен шерпа. Скатов е първият българин, изкачил седемте континентални първенци - т. нар. Седем върха (2013 – 2017). 

За последните 7 години Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света, като успешно изкачва 17 върха. Това е не само национално, но и световно постижение, дори и без да се вземе предвид режимът му на хранене. Освен алпинист, Атанас Скатов е и мотивационен лектор, като изнася над 300 лекции и семинари, свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама