Отново в играта: ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки пак получават пари от държавата за резерв

11:35, 16 фев 21 25 2094 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От началото на февруари държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е започнал отново да плаща на различни централи за осигуряването на резервни мощности. Сред получателите на пари са както държавните ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК, така и притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“ и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“, съобщава „Капитал“.

Кой колко точно е получил обаче не може да се каже. Общата сума за краткия февруари е 2 млн. лв. Уж са проведени публични търгове, но имената на класираните кандидати липсват срещу съответните суми, които варират от 67 хил. лв. до над 670 хил. лв. за месец. Има само номер на офертата им, по която няма как да се разбере нищо повече. Това, че избраниците са само споменатите четири обаче, е 100% сигурно, тъй като само те са регистрирани за участие във въпросните търгове. От ЕСО не отговориха пред медията защо са скрили имената на класираните участници.

На теория във въпросните процедури могат да се включат всякакви производители и дори индустриални консуматори при това не само от България, но и от съседните страни. Такива обаче няма.

Изданието припомня, че в началото на антиправителствените протести през миналото лято премиерът Бойко Борисов се опита да тушира напрежението около Ахмед Доган, като нареди да се отменят плащанията за т.нар. студен резерв, с който се раздаваха около 60 млн. лв. годишно. 

Отрязаха ТЕЦ-а на Доган от милионите за „студен резерв“

По въпросната схема държавният ЕСО плащаше милиони на ТЕЦ „Варна“ на Доган, за да стои в готовност, без да работи (все още не е сигурно дали въобще може да работи). Другият голям получател на пари за студен резерв бяха свързаните с Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“ и „Топлофикация Русе“.

Половин година по-късно ТЕЦ „Варна“ и ТЕЦ „Бобов дол“ отново са в играта. Те са се регистрирали за участие в търговете в един и същ ден - на 27 ноември 2020 г. За сравнение - ТЕЦ „Марица-изток 2“ е подала документи на 3 декември, а НЕК - на 18 декември. Самите търгове са проведени на 25 и 26 януари, а плащанията са само за месец февруари. В допълнение конкретните текстове в Закона за енергетиката, които регламентират тези процедури, са обнародвани чак на 2 февруари.

Сделките със студен резерв остават в историята

Наскоро пък се разбра, че чешката прокуратура е започнала разследване как държавната ЧЕЗ е продала на Доган ТЕЦ „Варна“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама