Големият победител на тези избори ще бъде партията на пандемията

13:45, 16 фев 21 / Политика 25 1809 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Имам специфично предчувствие, че големият победител на тези избори ще бъде партията на пандемията, която ще предопредели резултата, а не политиката... Чрез целия ресурс правителството направлява кампанията така, че да я сведе до битката на твърдите ядра. Не е нереалистично да очакваме, че ГЕРБ ще е условният победител. Ако обаче комбинацията е начело с Бойко Борисов, то тя няма да продължи дълго и ще настъпи политическа криза, напрежение сред обществото. ГЕРБ имат интерес от ниска избирателна активност. Това коментира пред БНР социологът Юрий Асланов.

Според него през последните години ръководството на БСП се чувства самодостатъчно и отблъсква потенциалните съюзници:  „Партията ще трябва да направи компромиси за бъдещи коалиции“.

Куцо, кьораво и сакато може да влезе в съставите на СИК

Асланов посочи, че в тази ситуация президентът Румен Радев се намира в силна позиция: „Той прояви своеволие и даде заявка за втори мандат, която не беше съгласувана с БСП. Това му спечели доста привърженици. Може да се създаде парадоксално положение - ако парламентът изпадне в патова ситуация и не излъчи кабинет, да се случи така, че Румен Радев със свой кабинет да готви президентски избори. Още от миналото лято влязохме в трайна политическа криза и развръзката няма да настъпи нито след парламентарните, нито след президентските избори. Ние навлизаме в продължителна турбуленция, която ще се подсилва от пандемичната ситуация и от общата криза в глобален план“.

Социологът изрази опасение, че след изборите голяма част от българските избиратели ще останат непредставени в новия парламент, защото интересът към гласуването отслабва все повече.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама