Въпреки жалбата на „Демократична България”: Забраната за видеонаблюдение при броенето на бюлетините остава

17:53, 16 фев 21 / Политика 25 1990 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Административният съд-София град отказа да гледа делото по жалбата на „Демократична България” срещу забраната за видеонаблюдение и излъчване от броенето на бюлетините на парламентарните избори на 4 април. С решението на практика се оставя в сила забраната за видеозаснемане, мълчаливо издадена с указания, съобщиха от коалицията.

„Демократична България“ с жалба срещу забраната за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Жалбата е срещу указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), с които на практика не беше допуснато заснемане на процеса на броене на бюлетините. Съдът приема, че указанията не създават права и задължения, а само разясняват на участниците в процеса техните права и задължения.

„Демократична България“ първи се регистрираха за изборите

Жалбата е оставена без разглеждане, а съдът посочва, че определението му не подлежи на обжалване. Съдът обаче хем приема, че чл. 58 от Изборния кодекс не е приложим за тази жалба, хем същевременно прилага именно този текст, за да посочи, че определението е необжалваемо, като отказва да приложи общия ред по Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Заради това вътрешно противоречие „Демократична България” ще оспорва определението на съда.

„Определението на съда съдържа поредно доказателство за хаоса, който създава изменението в Изборния кодекс през 2019 г., конкретно в частта, която ограничи възможностите за обжалване на актове на ЦИК”, коментира юристът на „Демократична България” Надежда Йорданова.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Петър 19:18, 16 фев 21

Жалбите, както и изявленията на ДБ винаги са били несъстоятелни.

2 Анонимен 12:22, 17 фев 21

Че то тея никой не ги взема предвид, щот нито едно тяхно предложение или искане не струват!

3 Анонимен 12:44, 17 фев 21

Ми то всичката им работа на ДБ е такава

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама