Коронавирусът у нас: Здравните власти обмислят ускоряване на темпа на ваксинация

18:00, 17 фев 21 25 2689 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Само 70% от заявилите предварително желание се ваксинират, заяви минисърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на посещение във Враца. 

След като седмици наред здравните власти у нас твърдяха, че ваксинационната програма върви по план, днес за първи път ресорният министър призна, че има проблеми. Той определи темпа на COVID имунизациите като „недобър“ и заговори за недоверие към институциите.

Натъкваме се на един много неприятен факт – създава се организация за ваксинирането на определена група хора и пристигат от тях само около 70%. Трябва много бързо да се намерят хора да се ваксинират, за да не се изхвърля ваксината“, посочи проф. Ангелов, като отбеляза, че в събота и неделя по под 100 души са били ваксинирани у нас.

Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. Това е неразбираемо за мен като лекар. Да, медицината е изкуство, но в случая науката ни казва ясно и точно, че ваксините, с които разполагаме, са минали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират нормален живот, ако се ваксинира 70% от нашето население“, коментира той, цитиран от bTV. 

За да се избегне забавяне в цялостния ваксинационен процес и за да се осигури по-бърз достъп до ваксина на лица от уязвимите групи, от Националния ваксинационен щаб са предложили на министъра да стартира и четвърта фаза от Националния ваксинационен план. В нея попадат възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити, съобщи проф. Ангелов и уточни, че в кратки срокове предложението ще бъде обсъдено на експертно ниво и ще бъде взето окончателното решение.

По думите му избор на ваксина ще има, но няма да е скоро. „Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки хладилник от 3, 4, 5 вида ваксини, които са регистрирани и тогава ще можем да избираме – това ще се случи, но няма да е сега. Да стоим и да чакаме да се случи нещо, което мислим, че е правилно, за мен не е най-добрата практика“, каза още той. 

Стана ясно още, че в края на този или началото на следващия месец ще заработи електронна система, през която всеки ще може да заяви къде и кога иска да се ваксинира. Това ще става чрез РЗИ и личните лекари.

Ваксинират спортистите ни за Олимпиадата

Българските спортисти, които ще участват на Олимпиадата в Токио, ще бъдат ваксинирани. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща със спортния министър Красен Кралев.

„В спешен порядък ще създадем план за ваксинация на спортистите, които ще прославят България на Олимпиадата в Токио. Състезателите и техните треньори трябва и ще бъдат защитени от заплахата COVID-19“, написа Ангелов във Facebook.

Как сексистка шега доведе до оставката на президента на Токио 2020?

Веднъж вече провеждането на Олимпийските игри беше отложено - нещо, което не се е случвало дори по време на война. „Сегашната криза обаче е по-особена. С общи усилия ще я преодолеем. Спортът, образованието и здравето са главните приоритети, които стоят пред нас“, посочи той.

Ваксината ще бъде щитът на нашите спортисти. Стискам палци на всички атлети! Нека ни накарат да плачем от щастие, докато слушаме българския химн да звучи в Токио“, написа здравният министър.

Данните от последното денонощие

1349 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 11 604 теста, което означава, че положителните проби са над 11%.

През последните 24 часа са починали 32 души, а излекуваните са 748. В болница са 3513 пациенти, от които 284 са в интензивни отделения. Най-много новите случаи традиционно са в София - 353, следват областите Бургас - със 158, и Пловдив -  със 129 души.

През последното денонощие са ваксинирани 3902 души. Общо ваксинирани лица с втора доза - 22 776.

Половината страна отново е в червената зона

Ученици и студенти от съседни държави влизат без PCR тест в България

Нова заповед на здравните власти, засягаща учащите от съседните ни страни, влиза в сила от днес. Отпада изискването за отрицателен PCR тест за учениците и студентите от Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, пътуващи до България с цел обучение.

Същото важи при влизане у нас и за учениците и студентите, които живеят в България, но всеки ден или най-малко веднъж седмично с цел обучение пътуват до някоя от петте държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама