Окончателно: Универсалните пенсионни фондове ще плащат три вида пенсии

14:30, 18 фев 21 25 1716 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Три вида пенсии ще изплащат универсалните пенсионни фондове от септември. Това приеха депутатите с окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване.

Три варианта за втората пенсия: Парите ще се изплащат пожизнено, разсрочено или накуп

Пожизнена пенсия ще получават родените след 1 януари 1960 г., които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да им бъде отпусната поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година. За 2021 г. това означава, че най-малката пожизнена пенсия, плащана от частните фондове, трябва да е 45 лв., пише „24 часа“. За пожизнената пенсия са предвидени два подварианта - с гарантиран период на изплащане или сумата да бъде разсрочена за определен брой години. В този случай срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера.

Разсрочено изплащане на сумата за определен брой години ще има и за хората, чиито партиди не са достатъчно големи, за да получат пожизнена, но надхвърлят три пъти размера на минималната пенсия. Така при минимална пенсия от 300 лв. през тази година, това означава, че разсрочено плащане ще се определя за хората, които имат по-малко от 900 лв. по партидите си. Тук ограничението е месечното плащане да не е по-малко от 15% от минималната пенсия и не по-голямо от пълния ѝ размер.

Еднократно изплащане пък е предвидено за тези хора, които имат в партидите си по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии - 900 лв. Сметките на пенсионните дружества показаха, че около 20% от първите жени с право на втора пенсия ще получат парите си наведнъж, защото нямат натрупани достатъчно средства в партидите си. Едва 1/5 от тях със сигурност ще може да разчита на този доход за целия си останал живот с пожизнено плащане. В групата влизат и 10-15%, които ще могат да взимат между 45 и 200 лв. на месец. Останалите 50-60% се очаква да вземат чрез разсрочено плащане сумите, които са натрупали по партидите си.

Въвежда се и изплащането на допълнителна пожизнена пенсия за старост. За изплащането им се създава фонд за изплащане на пожизнени пенсии.

Продуктите от универсалните фондове ще се наследяват от пълния кръг наследници по закона за наследството - това означава и наследници по завещание, и по съребрена линия, които досега бяха изключени от наследяване във втория стълб с текст в Кодекса за социално осигуряване. Пожизнената пенсия ще може да се наследява, само ако е с гарантиран период на изплащане.

Снимка: CanstockPhoto

ПРЕХВЪРЛЯНЕТО В НОИ - ПО НОВИ СРОКОВЕ

Над 3 млн. осигурени ще могат да прехвърлят парите си от универсалните частните пенсионни фондове в НОИ по нов срок. Сложна схема за местенето на партидите бе гласувана на второ четене в парламента със законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване

От 1 януари до 30 юни 2021 г. -  за жените, родени между 1960 и 1964 г., които са изпуснали 5-годишния срок, да прехвърлят партидите си от универсалните частни фондове. По предварителни сметки тава дума за около 200 хил. жени. През тази година право на втора пенсия ще получат 17 хил. жени

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. срокът е не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта.

От 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 3 г. преди навършването на възрастта.

От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г. преди навършването на възрастта.

От 2038 г. се връща срокът от пет години преди навършването на възраст за пенсиониране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама