Преименуват ул. „Борис Сарафов“ в Скопие

15:36, 18 фев 21 / Свят 25 2549 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В Скопие вече няма да има улица носеща името на Борис Сарафов, който заедно с Даме Груев и Анастас Лозанчев ръководи щаба на Илинденското въстание през 1903 година. Промяната ще настъпи заради масово преименуване на улиците в Скопие, което ще смени имената на 571 отсечки в македонската столица.

С промяната от града ще бъдат заличени имената на най-известните ръководители на национално-освободителното движение, включително и на участници в Солунските атентати, съобщава БГНЕС.

От града е заличен и Павел Шатев, един от солунските атентатори, който след 1945 г. е изпратен на заточение от режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито, а тялото му е захвърлено в двора на една църква в град Битоля.

Шилегов заличава и улицата на един от създателите на ВМРО Христо Батанджиев и на трагично загиналия президент Борис Трайковски през 2004 г. при самолетна катастрофа.

В същото време кметът, който организира „исторически турове в Скопие, в памет на Тито“, връща улица носеща името на ръководителя на Болшевишката революция в Русия през 1917 г. Владимир Илич Ленин.

И днес македонската столица е единственият град в Европа, където се срещат улици и булеварди носещи имена на комунистически лидери, включително и на диктатора Тито. В града няма нито една улица носеща името на поне един от десетките хиляди преследвани и убити след 1945 г. С имената на комунистически лидери има множество заводи, училища и дори културни центрове.

Снимка: БГНЕС

ВМРО иска да купи премахнатия паметник на Борис Сарафов

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов разкритикува премиенуването на улица „Борис Сарафов“, за когото няма съмнение, че е българин.

„Дали пък точно това не е предизвикало промяната в името? Този мъж е военен ръководител на Илинденско-Преображенското въстание в Битолски революционен окръг. Единствената му „вина“ за тези в Скопие очевидно е, че е българин и че е офицер от българската армия. Нека им напомня също така, че заедно с Гоце Делчев, Борис Сарафов е възпитаник на българското военно училище в София. С какъв аршин мерите? Единият обявявате за македонец, а неговия събрат Борис Сарафов изхвърляте демонстративно от историята си.“, заяви той и пита ако такива като Сарафов са проблемни за Скопие, защо тогава толкова много настоява за историческото наследство на 1903 г.

Лидерът на ВМРО напомня, че това е второто посегателство срещу паметта на Борис Сарафов, след като преди време неговият паметник е премахнат. От партията му са готови да изкупят премахнатия паметник на Борис Сарафов.

Снимка: БГНЕС

Новите улици - калейдоскоп от балкански и световни имена

Списъкът с новите имена включва имена на изтъкнати личности от областите на градското, националното и световното културно и историческо наследство, по-важни събития от македонската и световната история, имена, дадени според топоними на градове в страната и региона и други имена, написа кметът на македонската столица Петре Шилегов.

Той предлага да се преименуват улици в Скопие в чест на договора с Гърция, сключен в Нивици, с който бе сменено името на Македония, както и с имена на личности от Призренската лига, чиято е идеята за формиране на Велика Албания, съобщи вестник „Република“, цитиран от БТА.

Сред предложените имена са още Кофи Анан, Балкан, Дейвид Боуи, Бошко и Адмира (имената на Ромео и Жулиета от Сараево, убити през 1993 г. при опит да избягат от обсадената босненска столица), Вяра, надежда и любов, Франк Дзапа, Йоргос Зорбас, , Истанбул, Куин (на името на британската рок група), Артър Кларк, Хелмут Кол, Леб и сол (най-известната рок група от Скопие), Любиша Самарджич, Свети Сава, Горан Стефановски, Есма Реджепова, Коле Чашуле, 4 май (ден на смъртта на Гоце Делчев и на Тито), 22 ноември (ден на албанската азбука).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама