На финала: Каракачанов се похвали, че е възродил армията

13:05, 19 фев 21 / Политика 25 2002 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като стана ясно, че тази година ВМРО ще се явяват самостоятелно на предстоящите парламентарни избори, а лидерът на партията Красимир Каракачанов е номиниран за водач на листата на партията в Плевен, той реши финално и предизборно да представи в 3-минутно видео постигнатото през неговия 4-годишен мандат. 

Министър Каракачанов споделя, че се е вдъхновил за направата на това видео от министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Арден. 

Припомняме, че през годините не веднъж е имало критики към управляващите и министъра на отбраната, защо точно в този определен момент и защо точно за това или онова се отпускат средства, а не за нещо друго. Ожесточен спор имаше и между първите мъже в държавата - президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, относно закупуването на изтребители за военновъздушните сили - дали да са шведските „Грипен“ или F-16. 

Рекламират военната професия с екшън клип, озвучен от Каракачанов

Министърът на отбраната отчита като един от най-големите успехи за армията закупуването именно на 8 нови самолета F-16 Block 70. Той подчертава, че по време на неговия мандат след 30 години съкращения и рязане българската армия днес се възражда. 

“Всички авиационни платформи - хеликоптерите МИ-17, МИ-24, самолетите СУ-25, МИГ-29, Л-39, през тези четири години преминаха през ремонт и възстановяване. Модернизирахме изцяло 8-те щурмови бомбардировача СУ-25. Осигурихме 98 бойни машини за специалните части, които ще бъдат произведени в българска фирма. Модернизират се 44 танка Т-72, отново в българското предприятие в ТЕРЕМ- Търговище”, изтъкна Красимир Каракачанов, като отчете и че това е допринесло за разкриването на нови работни места и допълнителни доходи за българските граждани. 

Той припомни, че е започнало и изграждането на два модулни патрулни кораба, отново в българска корабостроителница във Варна, които също допринасят за нови работни места. Министерството е успяло и да придобие два миночистача от Холандия, които ще бъдат също модернизирани у нас.

Министърът на отбраната се похвали и с това, че 4 години подред се повишават с по 10% доходите на военнослужещите в армията, като сега вече те са достигнали 48%. 

"Направихме 331 национални и международни учения само за 2020 г., която е година на пандемия. Организирахме най-голямо учение на сухопътните войски за последните 20 години, с над 2 400 военнослужещи и 705 единици бойна техника. За първи път след 20 години проведохме и стрелби с бреговите ракетни комплекси. Подготвихме и оборудвахме над 100 формирувания за помощ на населението при бедствия и аварии", заяви Каракачанов.

Снимка: БГНЕС

Министърът отчете като постижение и това, че военната служба е станала отново привлекателна и в края на мандата му, като в момента за едно място се борят четири души. По думите му за 2020 г. има 500 души повече са постъпили в армията отколкото тези, които са я напуснали. Той отбеляза още и постигнатото с връщането на доброволната военна служба, както и ремонта на над 200 жилища. Възстановено било военновъздушното училище „Георги Бенковски“, а военноморското ни училище е на второ място в целия света. Възстановени били също и военни паметници зад граница.

До месец военноморските сили ще получат нов вертолет

“Спряхме съкращенията и рязането на българската бойна техника, заменихме го с повишаване на бойните способности и добруването на военнослужещите. Има ли силна българска армия, ще има и България, завършва Каракачанов.

В края на своето видео той призова и председателя на ПГ на ВМРО Искрен Веселинов да направи отчет за свършеното от партията в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама