В Русия първи случай на заразаване на хора с нов тип птичи грип

19:30, 20 фев 21 / Свят 25 2511 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Птичи грип от нов тип е открит при седем служители на птицеферма в Южна Русия, заяви на брифинг началникът на "Роспотребнадзор" Анна Попова.

Откриха огнище на птичи грип край Асеновград

„Учените от Центъра „Вектор” са изолирали генетичен материал от този тип птичи грип от седем служители на птицеферма в южната част на Руската федерация, където е регистрирано огнище сред птиците през декември 2020 г.“, каза тя. Ръководителят на "Роспотребнадзор" отбеляза, че това е първият потвърден в света случай на заразяване на човек с вирус на птичия грип А (H5N8).

Снимка: БГНЕС

Според нея всички мерки за защита на хората и животните са били извършени за кратко време, всички рискове са били сведени до минимум и тази ситуация не се е развила допълнително, предаде ТАСС, цитиран от БГНЕС. По думите на Попова заболяването и при седмината заразени приключило достатъчно бързо и те се чувствали вече добре. Тя отбеляза, че все още не са регистрирани случаи на предаване от човек на човек на новия птичи грип.

ЕС забранява вноса на птиче месо от Украйна

Според ръководителя на Роспотребнадзор „времето ще покаже колко бързо последващите мутации ще му позволят да преодолее тази бариера“. Тя също съобщи, че Русия е изпратила информация до Световната здравна организация (СЗО) за първия случай на заразяване на човек с новия тип птичи грип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама