Covid-19 по света: Гърция удължава забраната за влизане на граждани извън ЕС

16:45, 21 фев 21 25 2701 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Гръцкото правителство реши да удължи забраната за влизане на граждани извън пределите на Европейския съюз до 8 март 2021 г., за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Ограниченията се отнасят до пътници от ЕС и извън ЕС и до изискванията по отношение на PCR и бързи тестове и карантината, както и до замразяването на полети между определени държави и Гърция.

Гражданите на 10 държави са изключени от Директивата за авиацията - Великобритания, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Обединени арабски емирства, Руска федерация и Израел.

Всички пътници, влизащи в страната от всяка чужда държава, включително държавите-членки на Европейския съюз, подлежат на задължителни предпазни ограничения у дома или на мястото на временно пребиваване за седем дни, освен ако не останат в Гърция за по-кратък период от време, като в този случай временното ограничение е валидно за този период от време, т.е. до заминаването им.

Освен това международните пътници ще бъдат проверявани при пристигане, въз основа на процедурата, предвидена във формуляра за локация на пътници. В случай, че тестовете установят положителен случай, карантината за пътника ще бъде валидна 14 дни, предаде bTV. 

От днес в Израел ваксинираните имат повече права

Междувременно след бързия успех на ваксинирането и намаляването на заразените Израел започва да отваря магазини и културни обекти. Има обаче условие - всеки, който иска да ги ползва, трябва да е ваксиниран.

Израел бе сред пионерите в пандемията - реагира бързо и овладя кризата. Първи в света наложиха втора карантина, когато заразените отново се увеличиха, бързо купиха милиони ваксини, дори с цената на спорна договорка с "Pfizer" за споделяне на данни и бързо набраха скорост и станаха рекордьор по дял на ваксинирани.

Сега останалите държави вероятно ще наблюдават това частично разхлабване "на две скорости" - една за ваксинирани и друга за неваксинирани - с интерес, за да видят дали ще могат да го приложат сами.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво се променя?

В градове с по-малка заболеваемост част от учебния процес ще е отново присъствен, както и в "оранжевите" (по-тежко засегнати от заразата), където 70% от хората са ваксинирани.

Търговските центрове, музеите и някои кафенета отварят за всички при спазване на правилата за социална дистанция и други трудови норми на работното място в условията на коронавирус, приети в Израел.

Фитнес зали, басейни, киносалони, някои храмове и хотели обаче ще са достъпни само за доказалите, че са ваксинирани, със системата на т. нар. "зелена значка" - получили двете си дози в интервал от 21 дни преди поне седмица или които са оздравели. Това ще става с QR код, който би трябвало да ускори процедурата.

Това е първият етап, като след две седмици по същите правила ще отворят всички ресторанти, ще може да се провеждат и конференции.

Някои ограничения ще са в сила засега и за ваксинирани, и за неваксинирани. Например няма да се увеличава допустимият брой хора, които се събират в религиозни храмове.

"Продължаваме с отговорното отваряне на принципа "ваксиниран си - вътре си"," каза министърът на отбраната Бени Ганц преди няколко дни. 

Правото да не се ваксинираш

Работодателите не може да задължават служителите да се ваксинират, но е възможно да им бъде разрешено да наемат само ваксинирани, ако в противен случай бизнесът им би пострадал. За развлекателните дейности, от друга страна, всеки решава сам дали иска да посети такъв обект и на каква цена.

Ваксинираш се или гориш: Задължават ли фирми служителите си да се имунизират?

Здравното министерство междувременно предлага законодателство, което да задължи неваксинираните служители, чиято работа включва контакти с други хора, да се изследват веднъж на два дни, предаде "Дневник". 

Има обаче и "право да не бъдеш ваксиниран," казва за "Франс прес" Хагай Ливайн, професор по обществено здраве от Еврейския университет в Ерусалим. "Мисля, че хората трябва да го направят, но не можеш да ги принудиш."

Затворници срещу ваксина

Междувременно стана ясно, че Израел се е съгласил да купи стотици хиляди дози руска ваксина за Сирия, за да сключи сделка с Дамаск за размяна на затворници, съобщи вестник "Аарец", цитиран от "Сега". Договорката фигурирала в тайна клауза на уредената с руско посредничество размяна, според която Израел щял да получи своя гражданка, пресякла границата на Сирия, а в замяна двама сирийски овчари щели да се приберат у дома,  след като се оказали на израелска територия.

Сирийската държавна агенция САНА оппроверга съобщението, като заяви, че това е лъжа, чиято цел е да подобри образа на Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху каза само, че Израел не дава на сирийциите ваксини от своите резерви. Но той не коментира дали е купил руски ваксини за Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама